FAQ

Utbytesprogram – frågor och svar

Vi har samlat de vanligaste frågorna som elever och föräldrar ställer till oss inför sina high school-utbyten. Om du inte hittar svar på din fråga är du varmt välkommen att kontakta oss på info@nordics.educatius.org eller +46 (0)8 – 411 23 30.

High school studenter ligger i en cirkel på gräset
När ska jag ansöka?

Ju tidigare du ansöker, desto större chans har du att få en plats i programmet! Med ett begränsat antal platser är det vissa länder som blir fulla snabbare än andra. Skicka därför in din ansökan snarast! För vårt Select High School-program är sista ansökan senare, beroende på vilken skola du vill gå på (gäller för skolstart i augusti).

Vad händer efter jag skickat in intresseanmälan?

Inom några dagar ringer vi upp dig för att boka en personlig intervju. Intervjun är avslappnad och icke-bindande, så den är inget att vara nervös över. Du får en chans att själv ställa frågor om våra utbytesprogram och om vad det innebär att vara utbyteselev. Kort tid därefter får du veta om du antagits till ett utbytesår med oss!

Finns det möjlighet att söka stipendium?

Javisst ! Läs mer om hur du ansöker.

Kan jag välja var i USA jag vill bo?

Absolut. Av erfarenhet vet vi att det inte spelar någon roll var du bor under ditt utbytesår, desto viktigare är vem du bor hos. Att vara öppen och flexibel ger bästa resultat!
Om du ändå vill välja kan du läsa mer om våra områdesval i USA och se om du hittar just din drömdelstat eller stad! På våra Select- och Boarding School-program är utbudet ännu större. Där väljer du en specifik skola eller skoldistrikt utefter dina önskemål. 

Måste jag vara bra på mitt värdlands språk för att kunna åka?

Du måste ha godkänt betyg i engelska för att åka till ett engelskspråkigt land. Till länder i Europa samt alla spansktalande behöver du inga förkunskaper i det inhemska språket.
För din egen skull rekommenderas det givetvis att du har förkunskaper, men vi har haft flera utbyteselever som haft mycket bristfälliga språkkunskaper och ändå klarat sig galant och blivit flytande efter bara några få månader.

Hur vet jag att jag är väl förberedd inför mitt utbytesår?

Vi på Educatius bjuder in dig till ett avresemöte några månader innan avresan. Vi erbjuder även flera Get Ready-möten inför ditt utbytesår där du får lära dig mer om high school-år utomlands, värdfamiljer och om hur livet som tonåring är utomlands.
Du får även chansen att träffa andra blivande utbyteselever som, precis som du, ser fram ett spännande high school-äventyr.

Varför vill en familj ta emot mig som utbyteselev?

Familjen tar emot dig för att de är nyfikna på en ny kultur och vill dela med sig av sin kultur till dig. Alla våra värdfamiljer är noga utvalda och har gått igenom en liknande ansökningsprocedur som du för att få bli värdfamilj. Läs mer om våra värdfamiljer.


Vad händer efter att jag kommit hem igen?

Du kommer förmodligen att märka av en högre studiemotivation när du kommit hem igen. Det kan finnas möjlighet att tentera av det språk du talat under ditt utbytesår. Tala med rektorn på din skola. Efter att du kommer hem kommer vi även att ha en reunion för alla Educatius studenter! Du har även chansen att bli en av våra ambassadörer. 

Vilka vaccinationer behöver jag ta?

Vilka vaccinationer som krävs är olika för olika länder. Du kommer att få information om vilka vaccinationer du behöver ha tagit från din kontaktperson på Educatius i samband med att du fyller i dina ansökningshandlingar. Inom Europa krävs inga vaccinationer. 

Behöver jag söka visum?

För länder utanför EU behöver du ansöka om studentvisum. Vi på Educatius hjälper dig med ansökan i form av underlag och instruktioner, och ser till så att allt ser bra ut. 

Vilken typ av försäkring måste man ha?

Det är obligatoriskt med en försäkring som gäller under året och som täcker sjukdom, olycksfall, ansvar och resa. Educatius erbjuder en försäkring som är speciellt utformad för utbytesår. Kontakta oss gärna för fullständiga försäkringsvillkor.

Kan jag fortsätta med min sport under mitt utbytesår?

På high schools utomlands erbjuds ofta ett stort utbud av sporter och klubbar! Precis som i Sverige kan det även finnas föreningar utanför skolan som du kan gå med i under året. På Classic High School-programmet kan vi inte garantera ett en viss sport eller aktivitet erbjuds på din kommande skola/stad.
För att garantera en viss idrott rekommenderar vi att du ansöker till våra Select High School– eller Boarding School-program. 

Kan jag välja att bara åka en termin?

Absolut, till de allra flesta av våra värdländer går det fint.

Kan jag tillgodoräkna mig mitt utbytesår när jag kommer hem?

Ibland, men oftast inte dessvärre.  Det är viktigt att du talar med din rektor eller studievägledare angående detta. Många väljer dock att tentera av engelskan när de kommer hem från USA eller ett annat språk om de varit på utbyte i ett annat land.

Kommer jag att vara enda utbyteseleven i min skola?

Du kommer troligen att vara enda utbyteseleven från Educatius i din skola, men det är vanligt att det finns utbyteselever från andra länder och andra organisationer representerade.

Kan jag åka på utbytesår tillsammans med en kompis?

Självklart kan både du och en kompis ansöka till programmet och åka på ett utbytesår. Ni kan dock inte bo hos samma värdfamilj och inte heller räkna med att ni hamnar i samma område. Detta om ni inte väljer att plugga på samma skola via våra Select och Boarding School-program. 

Hur väljer jag ämnen i skolan?

När du kommer till din nya skola får du hjälp av en studievägledare eller motsvarande med att utforma ett schema som passar just dig.

Kan jag få med mig mitt studiebidrag?

Ja, dock endast om du pluggar i ett europeiskt land. Till övriga länder har du formellt sett studieuppehåll under ditt utbytesår, och kan därför inte använda dig av ditt studiebidrag under den tiden.

Vad kan jag förvänta mig när jag kommer fram?

För de flesta börjar utbytesåret med Soft Landing Camp tillsammans med andra Educatius-elever. När du rest vidare till din nya hemstad kommer du att bli mött av din värdfamilj eller din lokala kontaktperson på flygplatsen. Din kontaktperson kommer hålla regelbunden kontakt med dig under ditt år. De första dagarna brukar man tillbringa med familjen för att lära känna dem och sitt nya hem. Skolan börjar vanligtvis först ett par dagar in i programmet.

Finns det några fördelar att välja att studera på en Boarding School (internatskola) i USA?

Amerikanska internatskolor är perfekta när man vill ha en high school-upplevelse med extra allt. Våra internatskolor erbjuder högkvalitativ mat, sportanläggningar, modernt läromaterialet och duktiga lärare direkt på campus. Dessutom kommer du bo och bygga livslånga vänskapsband med andra studenter. Här kan du läsa fem anledningar till att studera på en internatskola i USA.

Har vi missat något? Du är självklart alltid välkommen att kontakta oss om du har fler frågor eller funderingar!

Ansök till ett high school-år

Boka gratis konsultation