En utbytesstudent med värdfamilj och deras hund sitter tillsammans
En utbytesstudent och hans värdfamilj promenerar på stranden på hösten

Bli värdfamilj – så fungerar det

Upplev ett utbytesäventyr på hemmaplan

Att vara värdfamilj är en fantastisk möjlighet att vidga sitt internationella nätverk och lära sig mer om en annan kultur – direkt från vardagsrummet! Dessa nyfikna och ambitiösa elever kommer hit för att studera på högstadiet eller gymnasiet, lära sig mer om vår kultur och det svenska språket. I utbyte får våra värdfamiljer en internationell familjemedlem att värna om samt en djupare insikt i studentens kultur och traditioner.

Att vara värdfamilj är en mycket rolig och givande erfarenhet som vi rekommenderar alla som är intresserade av ungdomar och kulturella utbyten att bli. Att ta emot en utbyteselev är dessutom en utmärkt förberedelse för dig som har en ungdom som själv ska åka på ett utbytesår med oss. På detta vis får du en bättre förståelse för relationen mellan en värdfamilj och utbyteselev, men också chansen att lära känna en annan ung person medan ditt eget barn är ute på sitt stora äventyr.

Träffa våra utbyteselever som letar efter en värdfamilj i Sverige.

Intresseanmälan

Perfekt för familjer som:

  • Är intresserade av att vidga sin horisont och lära sig mer om världen
  • Vill lära sig mer om andra kulturer
  • Är intresserade av andra språk
  • Vill skapa livslånga internationella relationer

Tidigare värdfamiljer och studenter berättar

En kvinnlig utbytesstudent kramar sin värdmamma

Anna

“Det var bra för oss att få in Anna i vår familj när Oskar var borta, det gjorde frånvaron mindre smärtsam – vi var fortfarande lika många i hushållet!” – Anna, värdmamma till Anna från Australien och mamma till Oskar, utbytesstudent i USA

En manlig utbytesstudent skrattar på bild tillsammans med sin värdfamilj.

Caroline

“Vi hämtade upp en ganska blyg kille på Arlanda och under året fick vi en till familjemedlem. Han är nu en helt självklar medlem i familjen och vi saknar honom när han inte är hemma.”
– Caroline, värdmamma till Fabrizio från Italien”

Två utbytesstudenter ler på bilden tillsammans med sin värdfamiljs mamma

Vill du veta mer om att vara värdfamilj?

Vi letar alltid efter välkomnande värdfamiljer och värdföräldrar i hela Sverige. Ta reda på om det kan vara någonting för dig! Fyll i vårt kontaktformulär så hör vi av oss med mer information. Vi ser fram emot att höra mer om dig och svara på dina frågor.

Utbyteselever från hela världen

Våra utbyteselever kommer från hela världen och ser fram emot att lära sig mer om vardagslivet här i Sverige. Vill du att de ska få ta del av ditt? Ta chansen och bli värdfamilj åt en av dessa ambitiösa och nyfikna elever – det kommer bli ett minne för livet!

Nedan hittar du steg för steg-information om hur du bli värdfamilj hos Educatius. 

Steg 1: Vem kan bli värdfamilj?

Det finns ingen typisk Educatius-familj – vi är öppna för alla sorters familjer över hela Sverige! Du kan bo på landet, i en lägenhet i stan, ha barn eller vara ensamstående bland mycket annat. Det viktiga är att du har ett intresse för ungdomar och andra kulturer, men också att du är öppen för att välkomna en nyfiken, internationell student hem till dig och ditt vardagsliv här i Sverige. 
 
Utöver dessa finns det några andra, mer praktiska, kriterier du behöver uppfylla för att kunna bli värdfamilj. Dessa är: 

– Du ska vara minst 25 år. 
– Genomgått en godkänd intervju  
– Ha den ekonomiska förutsättningen att ha en utbyteselev boendes hos dig vad gäller kost och logi (vatten/elektricitet etc.) Educatius betalar dock ett kostnadsbidrag för tiden som utbyteseleven bor i värdfamiljen.
– Ett utdrag ur polisens belastningsregister för samtliga familjemedlemmar över 18 år 
– En säng och utrymme för elevens personliga tillhörigheter såsom kläder*. 

*Elev måste få en egen säng, men kan dela rum med ett jämngammalt värdsyskon av samma kön och som är i ungefär samma ålder.  

Steg 2: Anmäl ditt intresse

Om du är intresserad av att bli värdfamilj och uppfyller kriterierna ovan kan du anmäla ditt intresse redan idag. Vi kommer att kontakta dig inom kort och berätta mer om vårt värdfamiljsprogram samt svara på de frågor du kan tänkas ha.  

Du kommer att få fylla i en ansökan där du berättar mer om dig, din familj och dina intressen. På så sätt kan vi hjälpa dig att matcha med den utbyteselev som passar din profil bäst. Observera att en intresseanmälan inte på något sätt är bindande! 

Steg 3: Träffa utbyteseleverna

Du kan redan idag bekanta dig med några av de utbyteselev som snart kommer till Sverige. Läs deras presentationer och se om någon passar dig och din familj. Det är alltid du som väljer vilken student du vill välkomna i ditt hem.  

Steg 4: Intervju och hembesök

Vi har lokala representanter över hela Sverige och den som bor närmast ditt område kommer att komma hem till dig för en intervju och hembesök. Denna representant kommer även bli din kontaktperson från Educatius när/om du sedan påbörjar vårt värdfamiljsprogram. 
 
Representanten kommer att berätta mer om hur programmet fungerar och svara på alla dina frågor. Målet är att vi båda ska lära känna varandra bättre samt se om vårt värdfamiljsprogram är någonting som passar er familj.  

Om allt går som det ska under hembesöket presenterar vi de utbyteselever som matchar din profil. Vår förhoppning är att du hittar en elev som just du vill välkomna till ditt hem.  

Steg 5: Välkommen till programmet!

När dina värdfamiljdokument är klara och godkända hos Educatius, kan du inom kort få kontakt med din blivande utbyteselev.

Steg 6: Lär känna din utbyteselev

Vi på Educatius tar hand om alla praktiska saker vad gäller planeringen av utbyteselevens vistelse, som att hitta en skolplats i närheten av ditt hem. Du behöver inte ta hand om något administrativt alls.

Det vi rekommenderar är att du kommer i kontakt med eleven via exempelvis sociala medier eller mejl redan i detta stadium. Det är ett suveränt sätt att lära känna varandra bättre redan innan ni träffas.  

Steg 7: Låt utbytesäventyret börja!

Nu är det äntligen dags att träffas och låta utbytesäventyret börja. Oavsett om du är värdfamilj i några veckor eller månader är vi säkra att du kommer att få ut massor av denna erfarenhet.  

Steg 8: Under utbytesåret

Vår lokala representant i ditt område kommer att vara din personliga kontaktperson under hela utbytet och finns alltid ett telefonsamtal bort. Som värdfamilj hos oss på Educatius kan du lita på att vi alltid finns här för att försäkra att dina erfarenheter av detta kulturutbyte är positiva och värdefulla.  

Under ett läsår arrangerar Educatius också några nationella träffar för utbyteseleverna bl. a ett uppstartsläger i samband ankomsten i augusti samt några gemensamma resor till olika platser i Sverige.

Kontaktpersonen brukar även ofta arrangera olika tillställningar och träffar där utbyteselever i ditt närområde och värdfamiljerna får träffas.  

Steg 9: Efter utbytesåret

Tiden kommer gå fortare än vad du kan tänka dig! Plötsligt är det dags att säga hejdå till din nya familjemedlem. 

I slutet av utbytet är eleven ofta upptagen med skolan och förberedelserna för att återvända hem. Alla utbyteselever åker hem inom sju dagar efter den sista skoldagen. Din kontaktperson kommer att göra en sista utvärdering innan studenten åker hem. När skolan är slut är det dags att säga hejdå till eleven och den underbara tiden som värdfamilj.  

Kontakta oss