Vill du veta mer?

Få mer information om vårt värdfamiljsprogram

Har du frågor eller vill ha mer information om hur det fungerar att bli värdfamilj för en utbyteselev? Fyll i formuläret så hör vi av oss!

"*" indicates required fields

Adressuppgifter
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Vanliga frågor

Det finns ingen typisk Educatius-familj – vi är öppna för alla sorters familjer över hela Sverige! Du kan bo på landet, i en lägenhet i stan, ha barn eller vara ensamstående bland mycket annat. Det viktiga är att du har ett intresse för ungdomar och andra kulturer, men också att du är öppen för att välkomna en nyfiken, internationell elev hem till dig och ditt vardagsliv här i Sverige. Utöver dessa finns det några andra, mer praktiska, kriterier du behöver uppfylla för att kunna bli värdfamilj. Dessa är:

  • Du ska vara minst 25 år.
  • Genomgått en godkänd intervju
  • Ha den ekonomiska förutsättningen att ha en utbyteselev boendes hos dig vad gäller kost och logi (vatten/elektricitet etc.)
  • Ett utdrag ur polisens belastningsregister för samtliga familjemedlemmar över 18 år
  • En säng och utrymme för elevens personliga tillhörigheter såsom kläder*.

*Eleven måste få en egen säng, men kan dela rum med ett jämngammalt värdsyskon av samma kön och som är i ungefär samma ålder.

Om du är intresserad av att bli värdfamilj och uppfyller kriterierna ovan kan du anmäla ditt intresse redan idag. Vi kommer att kontakta dig inom kort och berätta mer om vårt värdfamiljsprogram samt svara på de frågor du kan tänkas ha. Du kommer att få fylla i en ansökan där du berättar mer om dig, din familj och dina intressen. På så sätt kan vi hjälpa dig att matcha med den utbyteselev som passar din profil bäst. Observera att en intresseanmälan inte på något sätt är bindande!

Du kan redan idag bekanta dig med några av de utbyteselever som snart kommer till Sverige. Läs deras presentationer och se om någon passar dig och din familj. Det är alltid du som väljer vilken elev du vill välkomna i ditt hem.

Vi har lokala representanter över hela Sverige och den som bor närmast ditt område kommer att komma hem till dig för en intervju och hembesök. Denna representant kommer även bli din kontaktperson från Educatius när/om du sedan påbörjar vårt värdfamiljsprogram. Representanten kommer att berätta mer om hur programmet fungerar och svara på alla dina frågor. Målet är att vi båda ska lära känna varandra bättre samt se om vårt värdfamiljsprogram är någonting som passar er familj. Om allt går som det ska under hembesöket presenterar vi de utbyteselever som matchar din profil. Vår förhoppning är att du hittar en elev som just du vill välkomna till ditt hem.
En grupp studenter, både tjejer och killar, har picknick på en brygga

Välkomna en utbytesstudent

Att vara värdfamilj är en fantastisk möjlighet att utvidga sina horisonter och lära sig mer och en annan kultur. Du får en bättre förståelse för världen och möjlighet att knyta vänskapsband som varar livet ut. Dessutom spelar du en viktig roll i att hjälpa en ung person att förverkliga sina drömmar.