9:00 05th januari 2020

En annorlunda jul

Jag har nu firat en mysig men väldigt annorlunda jul tillsammans med min värdfamilj här i Nouveau Brunswick i Kanada. Familjen har ju som sagt sju barn och är väldigt engagerade i den katolska kyrkan, så det blev inte alls som i Sverige. Men jag är ju inte här för att allt ska vara som vanligt, så jag gick all in och lyckades till och med sätta lite svensk prägel på de franskkanadensiska, katolska traditionerna.

Under julen har huset varit som ett enda stort doftljus tack vare allt julbak. Vi har gjort ischoklad, pepparkakor, lussekatter, knäck och fudge. Jag hade med mig saffran från Sverige till lussekatterna, som blev så uppskattade att min värdmamma skrev en artikel om dem och andra svenska jultraditioner.

Den 20:e december fick även PAC (den lokala utbytesorganisationen) smaka, då jag tog med mig lite till deras årliga julfest. Där fick jag för övrigt veta att karaoke är bra för min del men inte för omgivningen som måste lyssna på mig (man kan inte få allt här i världen).

Samma kväll kom en tysk före detta utbytesstudent på besök. Hon bakade jättemånga olika slags tyska julkakor som hon bjöd på under familjens spelkväll den 23:e december och det fanns inte många kvar dagen därpå.

Jag har en liten julgran på mitt rum.
Jag med sju lager kläder framför en julkrubba! Det är väldigt kallt här!
Pastamaskinen var en uppskattad julklapp från mig till familjen.
Julparad i Moncton!

Den 24:e var det julafton hemma i Sverige men här förberedde sig alla istället för julnatten och juldagen. Jag borde ha blivit misstänksam när en del sov middag, för det blev en väääldigt lång natt för mig som varit vaken under hela dagen. Först gick vi runt och tittade på hur folk julpyntat sina hus och sedan hade vi midnattsmässa i kyrkan. Det var sång och rökelser och väldigt stämningsfullt. Vi kom hem 01:30 och då var det fullt hus med hög musik, brasa och middag mitt i natten! Vi åt köttpaj och ”Buche de Noël” till efterrätt.

Sedan var det dags för presentöppning och pastamaskinen jag gav till familjen var en succé. Jag fick bland annat en liten mjukisälg som de faktiskt bad om ursäkt för att de köpt innan jag berättat att det finns älgar i Sverige (inte nödvändigt att be om ursäkt dock, för jag blev jätteglad för den). Sedan var det dags att dansa loss, vilket familjen gjorde ända till 06 på morgonen.

Jag gav upp vid fyratiden men hölls ändå vaken av all musik (ber om ursäkt till alla er som fick suddiga selfies av mig på natten, då jag bad er ringa den franska polisen och säga att ni var klagande grannar till min familj …).

Nu väntar jullov som jag har inlett med att bli jätteförkyld. Hoppas bli frisk i tid till PAC:s årliga skidresa i början på januari. Sedan blir det skolan några veckor innan det bär av till Hawaii med Explorius!

Bonne année!
//Kajsa

Kajsalisa

Sverige

Salut! Jag heter Kajsalisa och jag spenderar mitt utbytesår i Kanadas enda officiella tvåspråkiga provins: New/Nouveau Brunswick. Jag bor hos en stor, fransktalande familj med sju barn i staden Moncton. Min skola är en stereotypisk High School förutom att alla pratar franska på lektionerna och en blandning av engelska och franska på rasterna, vilket är perfekt för mig som ville blanda den amerikanska High School-känslan med franskalärande. Jag ser fram emot min första franska teaterkurs!

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt år i Kanada. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.