9:00 18th mars 2022

En vanlig skoldag i Frankrike

En vanlig skoldag i Frankrike!

Morgonen startar 06.30. Jag går upp, äter frukost, borstar tänderna och gör mig iordning för att gå till bussen. Resten av huset sover fortfarande.
Det tar ungefär 3 min att gå till busstationen, och sen ungefär 10 min att åka till skolan. Så man skulle ju kunna tro att det är gångavstånd till skolan, men eftersom det inte finns några trottoarer bredvid vägen, måste man gå genom x antal hagar för att ta sig tid, vilket tar lite längre tid. Men en härlig promenad när jag har lite extra tid;)

Jag börjar skolan kl.8 varje dag. Varje lektion är mellan 1-2h. Idag börjar jag med två timmar HLP. Vilket är motsvarigheten till filosofi ungefär. Det är utmanande men oftast väldigt intressant. Dessutom tycker jag att fransmännen är otroligt duktiga på det. Så om det är någonstans man ska studera det, är det här.

KL.10 så har vi varje dag ungefär 20 min rast innan nästa lektion börjar. Då är hela skolan ute på skolgården samtidigt. Jag brukar möta upp de andra utbytesstudenterna på min skola och köpa en chocolatine tillsammans (för här i södra Frankrike är det helt förbjudet att säga pain au chocolat…). Det finns fyra andra utbytesstudenter på min skola, två från Italien, en från Spanien och en från Japan. Ingen av dem går i min klass. Jag har tyckt att det är väldigt bra att prata med andra utbytesstudenter, som går igenom exakt samma sak som jag.

Nästa lektion är Historia med min vanliga klass (eftersom HLP är en specialitet som jag valt så har jag den lektionen med en “blandad” klass, alltså flera från andra klasser). Just nu går vi igenom den franska revolutionen. Idag, som på de flesta lektioner, bestod lektionen av att skriva av lärarens anteckningar på tavlan. Av någon anledning så tycker lärarna här att det är en väldigt bra inlärningsmetod, men klagar inte för annars har vi så kallade “dictées” vilket innebär att läraren läser högt medan eleverna antecknar de exakta orden. Vilket iochförsig är bra för att lära sig stava på franska, men det är också väääldigt svårt då det går fort och många lärare tenderar att prata ganska otydligt.

Sedan kl.12 är det lunch. Min favorittid på dagen! Men det gäller att skynda sig till cafeterian som ligger i en byggnad bredvid för att inte hamna längst bak i kön. Hela skolan + skolan som vi delar cafeteria med har lunch samtidigt så det blir ofta lång kö.
Skolmaten här är helt fantastisk. Det går inte att jämföra med i Sverige. Man börjar med att välja en dessert. Det finns allting minst fem olika val. Idag valde jag en pannacotta med hallonsås. Sedan väljer man en entré, t.ex en sallad, nån fruktsallad eller liten paj. Efter det är det dags för varmrätten som alltid serveras av personalen. Även här finns det alltid olika val, idag var det pommes frites med kyckling. Och tillslut kan man plocka på sig bröd och en banan eller äpple. Vilket jag brukar göra och ta med mig i ryggsäcken efter, som ett mellanmål om jag har en lång dag.

Efter lunch är det dags för engelska. En lektion där jag kan andas ut lite. Fransmännens starkaste sida är inte precis engelska. De har en otroligt stark dialekt när de pratar, nästan så det är svårt att inte skratta. Så det är definitivt en lektion som är mycket lättare för mig, jag har blivit lite av en extralärare i min klass. Inget jag har emot dock.

Sista lektionen för dagen är spanska, vilket i början var heeeelt omöjligt eftersom jag inte kunde ett ord spanska. Men nu har det lossnat lite. Jag har hjälp av både franskan och engelskan och många i klassen är duktiga och hjälper mig också. Sedan är min lärare väldigt snäll, så jag brukar få lite lättare uppgifter:)

När skoldagen är slut väntar jag på bussen precis utanför skolan, även här gäller det att inte lata sig då bussarna bara går en gång i timmen. Idag när jag slutar kl.16 brukar jag gå och hämta min värdsyster på skolan i Pouzac, ungefär 3 min från vårt hus. Och sedan sitter vi vid matbordet och gör läxor tillsammans och dricker te. Och resten av kvällen spenderas med värdfamiljen, kanske kollar någon film eller spelar spel.

Imorgon är det onsdag så då slutar jag kl.12, vilket betyder att jag efter skolan har tid för att åka skidor. Så då gör jag matsäck och packar väskan kvällen innan för att kunna åka direkt efter skolan!! Skidbacken ligger bara 45min härifrån, och det går bussar både dit och hem!

Det var allt för mig:)

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt studieår utomlands. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.