9:00 03rd oktober 2019

En månad i Frankrike

Nu har jag varit i Frankrike i en månad och jag tänkte berätta lite om hur jag har det och hur mina första intryck har varit.

Språket

Under denna månad har mina språkkunskaper definitivt förbättras. När jag kom hit förstod jag nästan inget av vad någon sa till mig och det blev väldigt mycket Oui, Non, Je ne sais pas och överlag bara nickningar och leenden.

Nu när jag har varit här i en månad dock märker jag att jag förstår mycket mer och oftast förstår jag vad det är som det pratas om men inte exakt vad som sägs, men det räcker. Jag har också börjat våga prata mer pa franska hemma med min värdfamilj.

Det känns fortfarande lite jobbigt att prata i skolan och säga saker som jag inte har vetat sedan tidigare men det blir bättre och jag tror att det bara ar en fraga om tid och mod tills jag vågar försöka säga nya saker i skolan.

Värdfamiljen

Jag bor med min värdfamilj strax utanför Verdun. Det är min värdpappa Christian, värdmamma Caroline och värdbror Elliot som är 8 år. De är verkligen supertrevlig och jag känner verkligen att jag har hamnat rätt.

I början pratade vi rätt mycket engelska men sakta men säkert började vi övergå till att prata mer och mer franska. Ibland kan de till exempel säga något på franska och om jag inte kan svara på franska svarar jag på engelska och sen svarar de på franska och oftast förstår jag allt.

Vi har kul med varandra, äter god mat och de visar mig runt i staden och visar mig den franska kulturen. Och jag känner även att jag har kommit in bra i deras vardagsliv och att jag börjar anpassa mig mer till vardagen och känna mig mer hemma i huset vilket känns väldigt skönt.

Skolan

Jag hade den här bilden av att den franska skolan skulle vara outhärdlig och att jag skulle tycka att det var jättejobbigt. Men jag har haft otroligt tur med lärare som är sympatiska och anstränger sig för att jag ska förstå men också förstår att det kommer ta tid och inte sätter press på mig.

Sen läser jag inte heller alla kurser så jag har ett rätt lugnt schema, för att vara en fransk skola. Det om man bortser från när jag på måndagar och tisdagar börjar 8 och slutar 17:40, men även sånt vänjer man sig vid.

Så överlag skulle jag säga att jag har haft en väldigt bra start på utbytesåret och trots att det säkert kommer ha sina upp och nedgångar så känns det som att det kommer bli ett bra år.

Hedvig

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt studieår utomlands. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.