9:00 26th maj 2017

5 saker jag lärt mig under mitt utbytesår i USA

1. Att prata engelska

Detta kanske är den mest självklara punkten av alla som jag kommer ta upp, men det är sant. Vi svenskar är oerhört bra på engelska jämfört med många andra länder, det är ingenting jag kan förneka, men jag åkte till USA i tron om att jag nästan var flytande i engelska och oj så fel jag hade.

När jag några månader in på mitt utbytesår kom på mig själv med att inte bara tänka utan även drömma på engelska skulle jag vilja säga att jag är tvåspråkig.

2. Att världen är liten och så stor på samma gång

Under mitt utbytesår har jag insett att världen kan vara både stor och liten. Vi må alla vara människor som kommer från olika länder med olika kulturer. Vi tänker olika, kulturen och sociala normer är olika men i grund och botten fungerar vi på samma sätt. Vi är alla människor och det är först när vi inser det som vi kan öppna ögonen och se världen från olika perspektiv.

Jorden vi lever på däremot är stor, och det är först nu jag insett hur mycket möjligheter som olika länder och platser kan erbjuda. Jag har under mitt utbytesår samlat på mig kompisar från Italien, Thailand, Österrike, Danmark, Finland och Tyskland och även om detta inte är en stor skara länder så har det ändå fått mig att inse att det finns så mycket att upptäcka, platser att se och människor att möta.

3. Människor i USA är helt vanliga… människor

Hur tråkigt det än låter så är amerikaner helt vanliga människor och inte utomjordingar. Innan jag åkte hit hade jag väldigt mycket fördomar och förväntningar på hur den stereotypiska amerikanen skulle vara och till min förvåning blev jag lite besviken.

Precis som du och jag är dom helt vanliga människor och visserligen är dom olika från oss svenskar, men det är på grund av kulturen. Jag hade tankesättet att ’’amerikanare är si och amerikanare är så’’ vilket jag helt har lagt åt sidan.Alla amerikanare är inte tjocka och äter dålig mat, alla amerikanare är inte dumma och alla amerikanska prov i skolan är inte lätta.

Precis på samma sätt som att alla svenskar varken är blonda eller blåögda.

4. Du vet inte hur mycket du kan förrän du provar

Jag har alltid haft mentaliteten att ge upp eller tänka att ’’detta kommer jag aldrig att klara..’’. Jag har alltid tagit den lätta utvägen och hade jag vetat att jag inte skulle klarat ett utbytesår hade jag aldrig åkt.

Nu i efterhand inser jag att jag klarar mycket mer än jag tror. Mina hjärnspöken är så vana att intala mig att jag inte kan göra vissa saker, att jag aldrig riktigt haft modet att våga. Nu har jag lärt mig att man aldrig vet säkert förrän man provat och att gå med i nya aktiviteter, klubbar och klasser här i USA har varit en av de bästa sakerna jag har gjort. Det har verkligen fått mig att inse att jag kan om jag vill!

5. Amerikaner vill informera dig om allt

Yes, amerikanare är väldigt sociala och vill lära och informera dig om precis allt. Det kan vara allt om hur dom väljer att göra sin gravy på morgonen till hur deras välfärdssystem fungerar. De lämnar inte heller en mista detalj utanför utan berättar steg för steg hur du ska gå till väga.

Detta kan ibland vara lite frustrerande, men detta gör också amerikaner till perfekta läromästare. Jag kan garantera dig att ifall du väljer att gå med i en ny sport på din skola kommer de göra sitt bästa för att lära dig alla reglerna och hur det fungerar. Ifall du väljer att gå med i en sport du utövat hemma i Sverige kommer dom mest troligt att berätta reglerna för dig igen, minst tio gånger bara för att vara på den säkra sidan att du förstår.

Detta är en av anledningarna till att du bör prova nya saker, för dom kommer att lära dig!

Frida bloggar från Texas under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Texas? Med oss på Explorius kan du lägga till Texas som delstatsval vid din ansökan!

Frida

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt studieår utomlands. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.