9:00 19th juni 2019

Ett utbytesårs alla sidor

Att vara på utbytesår i Storbritannien är spännande, lärorikt och ibland även ganska påfrestande. Vissa dagar känner man sig långt hemifrån och då kan även de mest obetydliga saker plötsligt ha stor betydelse.

Missförstånd med värdfamiljen kan vara obekväma men är nästan oundvikliga till en början. Alla familjer har sitt sätt att kommunicera och relatera till varandra och i alla fall för mig så var det lite ovant att se en annan familj än min egen i helt vardagliga situationer.

Det gav mig perspektiv på min egen familj men det tog också tid innan jag började förstå varför vissa aspekter ser ut som de gör. Många saker inom hemmet förstod jag först när jag bättre bekantat mig med samhället runt omkring, liksom att jag nu kan se varför mitt svenska hem är annorlunda.

Hur som helst, dessa skillnader lägger som sagt grunden för en del roliga och en del jobbiga missförstånd, de är en del av upplevelsen och något som hjälper oss som studenter att växa och lära.

Något som jag har upplevt är också att jag till och från har fungerat annorlunda från vad jag är van vid. Att plötsligt flytta till ett land med ett annat klimat, matkultur, seder etc. utan någon man känner är stora förändringar som vi är olika känsliga för.

Det kan vara fysiskt, t.ex. kan sömnvanor förändrar mycket de första veckorna och även matmönster. För mig har det gått lite i vågor men så länge som jag har tränat och socialiserat så har det inte varit några som helst problem.

Psykiskt kan det också ske förändringar. Ibland kan reaktioner till småsaker – som ett missförstånd – vara okarakteristiskt irrationella eller all form av effektiv stresshantering åka ut genom fönstret. De gånger det händer är det såklart tungt men när allt kommer omkring så är det väldigt utvecklande.

Sara

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt studieår utomlands. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.