9:00 08th mars 2021

Covid-19 i Spanien

Tjenixxxen allihopa! Hoppas allt är bra med er. Själv sitter jag i karantän eftersom en klasskompis testats positiv för Corona. Tänkte därför ta tillfället i akt & skriva om coronaläget i Spanien & hur det påverkar mig. Statistik visar att Spanien, hittills, haft nästan 3 miljoner fall, varav drygt 60 000 är dödsfall. Alicante, där jag tillbringar mitt utbytesår, tillhör Valenciaregionen som har totalt över 5000 dödsfall & 1000 dödsfall räknat ”per 1 miljon invånare invånare”.

För att minska smittspridningen har ett flertal åtgärder vidtagits

  1. För det första är munskydd obligatoriskt överallt & hela tiden, & då menar jag verkligen överallt & hela tiden. Det spelar ingen roll om man tränar utomhus eller solar på stranden. Haha, jag vet någon som kommer komma hem med snygg solbränna i ansiktet. Det finns ett undantag: hemma.
  2. För det andra får det inte förekomma några sociala tillställningar, varken hemma eller utomhus. I hemmet får endast kärnfamiljen vara, & utomhus får man endast vistas med kärnfamiljen eller två & två, det vill säga sig själv & en kompis.
  3. För det tredje är det förbjudet att vistas utanför sin egen region, Valenciaregionen i mitt fall, vilket innebär att jag inte kan besöka städer i andra regioner. Utöver det är det förbjudet att, under helger & högtider, vistas utanför sin egen region, Alicante i mitt fall.
  4. För det fjärde är samtliga gym & sportanläggningar, restauranger & barer stängda, alla affärer förutom ”supermercados & farmacias” stänger vid sextiden & utegångsförbud råder mellan klockan tio på kvällen & klockan sex på morgonen. Med andra ord, jag kan i princip vara hemma & i skolan haha.

Även skolan har vidtagit åtgärder för att minska spridningen

  1. För det första finns det handsprit & desinficeringsmedel överallt, samt städerskor som går & torkar regelbundet i klassrummen mellan lektionerna.
  2. För det andra sitter samtliga elever med minst en meters mellanrum i klassrummen, vissa bänkar har till & med ”plexiglas” runtomkring.
  3. För det tredje går många elever i skolan endast varannan dag, för att sedan vara hemma varannan dag. Det betyder att ena veckan går halva klassen måndag, onsdag & fredag, medan andra halvan går tisdag & torsdag, för att kommande vecka göra tvärtom. Jag gjorde det de första två veckorna, därefter & framöver kommer jag gå i skolan måndag till fredag. Visst, hade kanske varit skönt att bara gå varannan dag, men tror samtidigt att jag hade blivit uttråkad i längden.

Hursomhelst, en klasskompis har alltså testats positivt för Corona & därför sitter jag i karantän. I Spanien gäller nämligen följande, som jag förstått det: Om man umgås med en person som testas positivt för Corona måste man testa sig & oavsett resultat sitta i karantän 10 dagar. Tills testet utförts måste man isolera sig totalt, ventilera i princip dygnet runt & inte ha kontakt med någon. I mitt fall innebär det frukost, lunch & kvällsmat på rummet, & vid toabesök är det munskydd som gäller. Eftersom jag umgicks med klasskompisen på torsdagen måste jag, enligt reglerna, sitta i karantän tills måndag & göra ett PCR-test. Jag gjorde testet igårkväll vid niotiden & fick svar redan idag, negativt. Sååå nu fortsätter karantänen tills måndag, dock får jag röra mig fritt inomhus & umgås med familjen. Hade testet däremot visat positivt hade processen början om från början: Jag, men även min värdfamilj, hade behövt vara i karantän ytterligare 10 dagar & göra nya PCR-tester. Det var nog det, tror jag fick med allt någorlunda. Ha en fortsatt trevlig kväll & var rädda om varandra, puss & kram från Spanien.

Ida

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt studieår utomlands. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.