9:00 20th januari 2020

5 tips inför ditt utbytesår

Det var ett tag sen sist jag skrev, men nu kommer ett nytt blogginlägg. Jag tänkte att jag skulle ge alla som vill eller ska åka på utbytesår, 5 tips och saker som kan vara bra att veta. Eller egentligen är det saker som jag önskat att jag visste innan jag drog.

1.Pengar

Jag trodde verkligen inte att jag skulle åka på utbytesår för just pengarna. Alla har inte pengarna eller stödet hemifrån att göra saker som t.ex. ett utbytesår. Jag visste väldigt tidigt att jag ville göra ett utbytesår, så när jag var 13 letade jag sommarjobb. Det är svårt att få något i den åldern men jag lyckades. Man måste vara på för att kunna få ett jobb, och ett tips från mig är att presentera sig och vara sitt bästa jag. Och även om du inte är säker på att du vill åka på utbytesår, är det alltid bra med pengar.

2.CSN

Herreguuud, CSN kan vara väldigt svåra och det tar långt tid med dom. MEN, det är värt i slutändan eftersom det blir extra bidrag varje månad. Du kommer behöva kriga lite med dom innan du får ditt studiebidrag, så är det.

Dessutom tipsar jag starkt om att ringa dom och prata med dom om dom vill ha komplettering av någonting, jag var tvungen att skicka in två bevis för att jag studerar i Spanien och fick tillbaka ett mail om att min andra komplettering, alltså det andra beviset som jag skickade in, saknade någonting, men jag ringde och nu väntar jag bara på mitt beslut!!

3.Skolan

Jag går på en skola där dom är lite extra stränga, och det finns en lärare som jag har väldigt svårt för. Tipset är att när du inte förstår något, och dom verkar arga, säg inte bara „Vale, Vale“. Någon av dina föräldrar hemma i Sverige kanske får ett argt email från GetReady som säger att deras barn inte bryr sig i skolan :).

OCH, på min skola var det så att om man ville byta ämne kunde man bara göra det dom 15 första dagarna av skolåret. Jag försökte byta historia men det gick inte så bra tyvärr. Historia, btw, är ett ämne där man måste jobba väldigt mycket så jag rekommenderar inte historia för den som vill ha det lite mer chill i skolan, men det beror såklart på läraren också. Religion brukar alltid vara mer chill.

4.Vänner

Jag var inte så orolig för vänner faktiskt för jag kom till Spanien med låga förväntningar, men du kommer definitivt få vänner.

Det är bara att börja snacka med folk och alltid le. Leendet är jätteviktigt för det får dig att verka mer öppen. Och jag hänger mest med mina spanska kompisar, även efter skolan så jag förstår inte riktigt vad alla menar med att ingen har tid efter skolan hehe.

5.Spanska

Du kan såklart komma till Spanien eller vilket land som helst utan att veta språket, men det underlättar väldigt mycket om du kan the Basic iallafall. T.ex. hur man böjer verben, dom mest vanliga verben och hur språket funkar lite. Det är verkligen knappt någon som snackar engelska här.

 

Jag tror det var allt för den här gången faktiskt, hoppas ni alla får en bra jul och ett gott nytt år!
Besito, Angelica

 

Angelica

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt studieår utomlands. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.