9:00 17th mars 2016

Kimono och Koto – check!

Många känner till det traditionella Japan. Unika vackra kimonos, samurajer och geishor. Listan kan lätt bli väldigt lång, men jag har nu fått ta del av två traditioner på den listan. Första saken att checka av är att prova kimono.

Kimono betyder bokstavlig ”bära sak”

Kimono är en klädsel som många kopplar ihop med Japan. Ofta de kimonos som geishorna bär i Kyoto. Kimono betyder bokstavlig ”bära sak”, en sak man bär. ”Ki” är förkortning utav ”kiru”, att bära och ”mono” betyder sak. Kimonos bars som ett vardagligt plagg förr men idag bärs det när man utövar inhemska traditioner, såsom i en teceremoni. Det finns även liknande plagg man bär i till exempel kampsport.

Många och långa förberedelser
Jag och min värdsyster fick bära detta vackra plagg och åka till en fotograf. Men det tog tid att bli redo!

Två vänner till familjen kom över och satte upp våra hår, kan säga att det tog längre tid att kamma ut det än att sätta upp det. Därefter började vi klä på alla plaggen som en kimono består av. En kimono är väldigt tung och ofta är det män som knyter ”obi” runt midjan. Vi tog väldigt många foton hemma och åkte sedan iväg till fotografen.

Koto

Koto är också något jag kan checka av nu. Det är ett stränginstrument och en väldigt gammal tradition här i Japan. Det är gjort av trä och har tretton strängar. Strängarna är väldigt hårt spända, mer än en gitarr. Den är ca 1.5 meter lång, så det är en fördel om du har långa armar. Man använder även små plattor på fingrarna för att strängarna är så spända.

Katja bloggar från Tokyo under sitt utbytesår i Japan. Vill du också plugga på high school i Japan? Tveka inte att skicka in din ansökan idag!

Katja

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt studieår utomlands. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.