9:00 16th oktober 2019

Första veckan i japansk high school

Här är jag alltså, lite över en vecka in i mitt utbytesår i Japan och jag har överlevt min första skolvecka i en japansk high school.

Jag har blivit mer van vid det japanska skollivet och den tillhörande dygnsrytmen vid det här laget, men under de första dagarna var det svårt. Ni skulle sett hur överraskad jag blev när jag upptäckte att jag skulle bli tvungen att gå upp runt 5:30 varje dag, och att jag hade skola även på lördagar. Men det var ganska lätt att vänja sig. Det enda svåra är att gå och lägga sig i tid.

Jag kom till min värdfamilj två dagar innan skolan skulle börja, och dagen innan den första skoldagen tog min värdmamma med mig till min skola och visade hur jag skulle ta mig dit och tillbaka. Jag fick även låna delar av en gammal skoluniform från min skola som min värdmamma hade från när hennes äldsta dotter gick där (resten av uniformen fick jag låna några dagar senare av en bekant).

Iallafall, när skolan väl började så åkte jag tillsammans med min kompis som också bor i min stad då hennes skola ligger i samma område som min skola. Jag sa hej då till henne vid hennes skola, och sen var jag ensam. Pirrig och osäker gick jag in i den stora skolbyggnaden och fick till min förvåning direkt hjälp av en lärare som verkade veta vem jag var. Han ledde mig till en annan lärare som gav mig mer information och sedan hjälpte mig till mitt klassrum. Allt gick smidigt.

Klassen jag går i kallas för ”kokusai class”, eller ”international class”, och består av elever som är intresserade av att studera utomlands och ska på utbytesår. Den är ovanligt liten i jämförelse med en vanlig japansk skolklass, vi är endast 15 pers om man räknar med mig, medan en normal klass kan ha runt 30-40 elever.

Första skoldagen var ganska lugn, jag fick presentera mig själv på japanska framför klassen och jag fick mina böcker. Flera elever hälsade på mig och pratade med mig, vilket var kul.

Resten av veckan gick som smort den med. Dagarna är svåra men roliga, det är svårt att hänga med i de flesta lektionerna och ta anteckningar. Det allra viktigaste är att man försöker sitt bästa. På idrotten hade vi simning i skolans pool, men jag kunde inte vara med så jag och ca 8 andra tjejer fick skrubba golvet vid poolkanten i den stekande solen. Det var väldigt kul faktiskt.

Jag håller även på att välja vilken skolklubb jag ska gå med i. Skolklubbar är en stor del av skolkulturen i Japan, och skolan erbjuder så många olika klubbaratt det blir svårt att välja.

På lördagen började skolan samma tid, men slutade tidigare. Under den här dagen var det samling för hela skolan i skolans idrottshall, och jag fick hålla ett litet tal framför alla 600 elever där jag kort presenterade mig själv. Att säga att jag var nervös skulle vara en underskattning, men det gick bra!
Det är lite surrealistiskt att bli tillfrågad av alla, t.o.m. lärare, om jag gillar anime och vad min favoritanime är, men det är mest kul.

Japansk high school är svårt men roligt. Lärarna är jättehjälpsamma, eleverna är trevliga och nyfikna och lektionerna är svåra. All in all, en bra upplevelse än så länge.

Alina

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt studieår utomlands. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.