9:00 06th juni 2016

3 saker man lär sig att älska med Japan …

1. Den japanska maten

När jag först kom hit till Japan förra året hade jag aldrig fått smaka den asiatiska maten, om man då inte räknar de där thaistånden i Sverige. Men ännu mindre hade jag fått chansen att äta den japanska maten.

Något som jag hade väldigt svårt med var misosoppa. Det är egentligen vatten med olika innehåll. Man kan lägga ner tofu, daikon, spenat, lök mm. Men innan man serverar lägger man i något som heter miso. Jag har ingen aning om vad det är och har inte hittat någon riktig förklaring på vad det är. Men nu är det något jag älskar och kommer sakna det mycket när jag återvänder hem.

2. Yngre klasskompisar

Du kommer nog inte hamna med dom i samma ålder när du åker på utbytesår. Jag hamnade med de som är födda 99′ och 00´, själv är jag född 97´. I början kan de bete sig som barn och rätt som det är kommer du också att göra det och ni kommer ha så mycket roligt tillsammans!

3. Skolsystemet

Skolans system är något du kommer ha väldigt svårt för när du först kommer hit till Japan. Det kvittar egentligen nog vart du än åker för det är olika från varje land men det är det som är det intressanta med att gå på en utländsk skola. Som du kanske har läst i mina andra inläggangående skolan så är det stolta över dem och det finns många regler. Men du kommer snart känna dig stolt att kunna få chansen att ta del av den stolthet.

… och 3 saker man aldrig kommer förstå

1. Hierarkin

Detta är något jag aldrig kommer kunna förstå mig på, kvittar vad de än säger varför det är bra att ha. I Sverige lär vi oss i tidig ålder att alla är jämlika. Killar, tjejer, vita personer och färgade. Vi kallar även våra lärare vid förnamnet. Det är något som de aldrig skulle kunna göra här. Precis som i USA och UK säger vi efternamnet med sensei efteråt. Bokstavligt talat lärare, t.ex. Itou-sensei. Det var svårt i börjar och väldigt svårt nu.

2. Den där långa omvägen för att förklara

Har du också den där föräldern som måste förklara det där svåra mattetalen med den där överlånga omvägen? Då kan du börja vänja dig vid dem för här i Japan används de ganska mycket. På engelskalektionerna verkar de studera mer engelska än vad de egentligen lär sig.

3. Du kommer aldrig förstå dig på skolsystemet

Det är så mycket regler och du ska göra si och så, du får studera fritt men det bästa är om du gör såhär. Och om läraren säger så så menar de egentligen Om du vill klara testet så måste du plugga på det här viset. Lärarna säger aldrig vad de egentligen vad de menar utan de tar den där super långa omvägen för att du ska ta upp poängen i samtalet istället för dem.

Så det finns många olikheter med Svenska vardagslivet i jämförelse med det Japanska. Men ditt Japanska vardagsliv kommer se annorlunda ut för det är du som skapar det. Det finns aldrig två personer som har ett likadant år. Det finns många fler olikheter men också likheter men dessa sex är något som jag har tänkt mycket på.

Katja bloggar från Tokyo under sitt utbytesår i Japan. Vill du också plugga på high school i Japan? Tveka inte att skicka in din ansökan idag!

Katja

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt studieår utomlands. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.