9:00 01st december 2016

Franska skolan är annorlunda

Bonjour!

Att hamna i en skola där du inte förstår språket är en otrolig nyttig upplevelse. När jag började min första dag i min franska skola drogs jag av en fet chock på grund av alla skillnader med den svenska och franska skolan. Man har hört rykten om den strikta franska skolan och nu ska ni få höra vad jag har snappat upp. Alors,

Behövandet av franska språket

Javisst, jag har lärt mig grammatik och att förstå ord på franska. Jag hade ju pluggat franska i 4 år. Men att använda sig av språket som ett verktyg i övriga studier som historia, litteratur och naturkunskap är svårt att förbereda sig på. Det är stressigt och pinsamt till en början men med tiden lär man sig och jag förstår nu nästan allt de säger på lektionerna.

Anteckningar

I Frankrike tar man anteckningar varje lektion. Det är nästan konstigt om du inte sitter och skriver under lektionerna. Detta är tur för mig för då kan jag kopiera mina klasskompisars anteckningar och översätta det jag inte förstår hemma. Det är ett praktiskt sätt att lära sig på och det är hjälpsamt.

Handstilen

Ehm, ja, det är helt underbart att våra klasskompisar tar anteckningar i skolan. Tro mig, det räddar liv. Det är bara det att i Frankrike skriver man som författarna på 1700-talet. Det är skrivstil som gäller och det händer ofta man antecknar fel. Men det är också något man vänjer sig vid och som bonus förbättras min handstil gradvis.

Tilltalandet till lärare

Madame et Monsieur tilltalar du dina lärare. Det fungerar som engelska ”Mr” och ”Miss” för de är våra lärare och inte våra vänner. De är otroligt vänliga och älskar att lära ut franska till utbytesstudenter men de har disciplin.

Man håller tider

Kommer du försent till skolan i Sverige? No biggie, sätt dig ner och var tyst kanske säg ursäkta. I Frankrike däremot får du gå till expeditionen som ger dig ett intyg att du är godkänd att vara fem minuter sen. Sedan måste du förklara varför du är sen för läraren ursäktar så mycket. Om du inte blivit utelåst vid entrén förstås. Då får du vänta tills nästa timme!

Maten i skolan

2 timmars rast med 3 rätters lunch? Behöver man säga mer? Bon appetite!

Viljan att lära ut språket

Fransoserna ääälskar att visa och berätta om sin kultur och sitt språk. Man har ju lärare i franska språket så långt ögat kan se så ifall du behöver hjälp är det inga problem. I Sverige pratar vi hellre Engelska med folk från andra länder.

Långa skoldagar

Mina längsta skoldagar är från klockan 8 till halv 6, tre gånger i veckan. Sedan på massor av skolor får man inte lämna eller inträda skolan förutom om du har ett visst tillstånd. Om du missar porttiden får du helt enkelt ta och vänta.

Hur mycket man lär sig i skolan

I Frankrike är det mycket plugg och långa dagar. Det är svårt att vänja sig vid till en början men nu några månader börjar man inse hur mycket nytta det faktiskt gör och man kan slappna av lättare. Efter några månader nu börjar lektionerna bli roligare och eftersom betygen inte räknas är det ingen press på prestation. Att gå från att tre månader sedan inte förstå ett ord av vad läraren säger till att följa avancerade instruktioner i fysik är mer än vad jag hoppats på – och det har bara gått tre månader, tänk vad som kommer hända inom tre till?

Saga

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt studieår utomlands. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.