9:00 22nd augusti 2019

Att packa till ett utbytesår

Packningen är en av de saker som jag alltid har varit väldigt nojjig över när det gäller utbytesåret i Frankrike. För det känns nästan helt omöjligt att jag skulle kunna packa ner allt jag behöver för ett år i två resväskor.

Så för att underlätta det lite för framtida utbytesstudenter, här kommer en lista av mina bästa packningstips!

Skriv en lista

Skriv en lång lista med exakt vilka saker du ska ha med dig. Tänk på att packa kläder som passar bra ihop och packa för runt 3 veckor, för då har du tillräcklig variation.

Provpacka

Prova att packa din väska. På så sätt kommer du inte behöva tänka om när du slutligen ska packa din väska. Eller så ser du kanske att du har mer plats i väskan!

Resväskor

Jag har valt att packa i en stor väska som jag kommer checka in och en kabinväska att ta som handbagage. För att gör det enkelt för mig har jag också packat allt jag kommer behöva på Soft Landing Camp i kabinväskan så jag slipper börja rota den stor väskan. Ett annat tips kan vara att checka in en stor väska och en stor ryggsäck och skippa handbagaget (eller ta en väska där också om man känner att man behöver så mycket), då kan man bära ryggsäcken och dra den stora väskan, vilket kan vara enklare.

Vad är det för klimat dit du ska?

Kolla upp vilket klimat det är på stället du ska till, är det varmt året runt eller behöver du packa med dig varma kläder? Tänk på att varmare kläder tar upp mycket plats och därför kan du behöva prioritera vilka tjocktröjor och jackor du tar med. Ytterligare ett tips gällande varma kläder är att ta med sig underställskläder, då kan du till exempel ha på dig underställsbyxor under jeansen om det blir riktigt kallt på vintern. Kom ihåg också att ta med dig bra sockor och kanske tofflor att ha på sig inomhus, de franska husen blir mycket kallare på vintern än de i sverige!

Har din skola klädkod?

Kolla upp om din skola har klädkod för att slippa ta med dig kläder som du inte får ha på dig. Jag till exempel ska gå på en skola där jag inte får ha på mig för korta, urringat eller visa magen. Då packar jag inte med sådana kläder i onödan!

Spara pengar på skolmaterial.

Detta tips fick jag när jag var på avresemöte av en före detta utbytesstudent. Du kan spara flera hundra kronor på att bl.a ta med dig en grafräknare om du redan ha en. Då slipper du köpa en ny i det landet du ska till!

Presenter!

Presenter till värdfamiljen kommer vara uppskattat. Detta år är ett utbyte för även dom och de kommer vara mycket intresserade av den kultur du kommer ifrån också. Ta med dig svenskt godis, en dalahäst eller några smörknivar! Till Frankrike kan det dock vara bra att INTE ta med sig en osthyvel eftersom fransoserna ser sin ost som helig, och inte något som ska hyvlas utan skäras.

Hedvig

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt studieår utomlands. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.