9:00 25th april 2016

Påsk och camping i Australien

En tanke som säkert kommer upp när du läser denna rubrik är är: borde inte påsken vara väldigt annorlunda bara för att man är på andra sidan jordklotet? Eller kanske motsatsen: Är inte påsken likadan överallt? Oavsett vilken fråga du får upp i ditt huvud, så ska jag berätta om min påsk här i Australien.

Hur firas påsk i Australien?

Påsken firas under samma helg som i Sverige, så det är likadant. På samma sätt som i Sverige har alla olika familjer i Australien egna traditioner, men något som är väldigt populärt under påskhelgen är att campa. Jag fick chansen att göra det under påsken, så det blev en riktig ”Aussie” påsk för mig.

En riktig ”aussie camping”

I Australien campar man inte på samma sätt som vi gör hemma i Sverige, allt är på en proffsigare nivå. För i Australien åker du ut mitt i bushen, gärna nära en ”river”. Lägren som man sätter upp på max en timma ser ut som en hel cirkus har satts upp, då säger dem dessutom att det är ”medelmåttigt”. Under den tid du campar har du minst ätit korv 3/5 mål annars är det ingen riktigt ”Aussie camping”.

Choklad till frukost

Jag vaknade påskafton morgon i min swag (swag=en sovsäck med madrass) av att min värdpappa kom och la choklad i min säng och sa glad påsk, sedan åt vi alla vår choklad till frukost.Genom att man oftast sover under bar himmel under en camping här så börjar mornarna redan runt 6.30. Att sova under bar himmel här i Australien är det bästa då stjärnhimlen är så vacker, ett måste att ha med på sin ”bucketlist”.

Världens största ski race

På påskdagen är det dessutom världens största ski race här i Mildura där jag bor. Nej, jag menar inte slalom utan vattenskidor såklart 😉 Om ni aldrig har sett en vattenskidor-tävling, så är det verkligen något jag tycker att ni ska gå in och söka på youtube. Jag hade aldrig gjort det och blev rejält chockad hur galet fort det gick.

Båt och spela kort

Att campa här i Australien är så kul och mysigt. Varje gång jag har campat så har någon haft en båt genom att man oftast campar med kompisar eller släkt. Därför spenderar man dagarna med att åka ring/vattenskidor eller så sitter man och spelar kort. Att komma bort från allt några dagar utan elektricitet är helt fantastiskt, fast några dagar räcker helt klart.

”It’s not better, not worse. Just different”

Som framtida utbytesstudent är detta något du kommer få höra många gånger men det stämmer så bra. Mitt bästa tips till dig som ska bli utbytesstudent i Australien är att tänka som om ni är en nyfödd bebis, som inte vet något bättre eller sämre och låt bara din nyfikenhet styra dig. Då kommer ditt år bli det bästa möjliga.

Johanna

Sverige

Johanna bloggar från Victoria under sitt utbytesår i Australien.

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt år i Australien. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.