9:00 23rd mars 2016

Mina skolor i Australien

Att trivas i skolan under ditt utbytesår är nästan lika viktigt som att trivas i din värdfamilj. Du spenderar sammanlagt 30 timmar i veckan åtminstone i skolan, det är en hel del om du tänker efter. Därför är det otroligt viktigt att du trivs och känner dig trygg.

Jag har verkligen gjort det här i Australien, dessutom tre gånger om 🙂

Jag har gått i tre olika skolor som är väldigt olika varandra. Min första skola var olik en svensk skola men den sista jag går i har fler likheter, men också många olikheter då vi faktiskt är på andra sidan jorden. TIPS är att ha roliga ämnen som du själv är väldigt intresserad av, det kommer göra din upplevelse så mycket bättre.

Min första skola: Kuranjang Secondary College

Jag var inskriven på Kuranjang i tre månader, det var dessutom den mest strikta skolan jag varit på här i Australien. Ni vet en sådan skoluniform som man drömmer mardrömmar om, det var exakt en sådan jag hade. Det var kjol ner till knäna, höga strumpor, skjorta, tjocktröja, slips, lackskor och en skolryggsäck. Dessutom såg alla exakt likadana ut. Det här var en upplevelse då jag aldrig haft skoluniform innan och man kände en gemenskap med alla skolans elever vilket var positivt.

Min andra skola: Merbein P-10 College

De här var skolan som jag hade en ”graduation” på som ni kan läsa om i ett annat inlägg här. Det här var ”mellanstrikta” skolan. Den enda skoluniformen man behövde var en piké-tröja, resten fick du bestämma själv. Det var en väldigt sportig skola så de flesta gick runt i träningskläder. Det här var en ganska liten skola och därför efter bara två veckor hade man koll på de flesta. Det kändes som en hel stor familj och hela skolan välkomnande in mig otroligt bra.

Min tredje och nuvarande skola: Mildura Senior College

Här hittar man mig om dagarna nu, den skolan som har mest likheter med svenska skolor. Här finns ingen skoluniform och dessutom får du sovmorgon en gång i veckan till elva. Detta är något man ej träffar på ofta i Australien. Det är dessutom en väldigt stor skola och det är ungefär 1000 elever per årskurs. Vart man en går ser man människor man inte sett innan, vilket är kul då det blir mycket variation av olika slags personligheter och människor.

Var inte rädd för annorlunda

Det bästa med skolan här är att den är annorlunda från Svenska skolan, som utbytesstudent söker jag alltid saker som är annorlunda då det är en av anledningar till att man åker som utbytesstudent tycker jag. Om man inte vill ha det annorlunda så skulle man lika gärna kunnat stanna hemma. När ni åker iväg på ett utbytesår kommer ni att förstå exakt vad jag menar, hur värdefullt annorlunda är.

Johanna

Sverige

Johanna bloggar från Victoria under sitt utbytesår i Australien.

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt år i Australien. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.