9:00 29th April 2020

Formal i Australien

I Australien så är det vanligaste att skolan anordnar en formal i year 6, year 10 och year 12. Jag fick då möjligheten i december att gå på min skolas year 10 formal. Det var en otroligt kul och unik upplevelse. Själv har jag haft bal i 9an i Sverige men det var ganska annorlunda i jämförelse med en australiensisk bal.

Bal är en ganska stor grej i Coffs Harbour. Vissa lade flera tusen på sina balklänningar. Vissa i min årskurs spenderade även mycket pengar på att fixa håret, få sig sminkade och att fixa naglarna. Jag nöjde mig med att få mina naglar gjorda. Man ska helst inte ha samma klänning som någon annan. Det är mycket förberedelser.

Jag fick möjligheten att vara med i balkommitten och hjälpa till att välja lokal, tema, musik osv. Det var väldigt kul. Jag skulle personligen inte säga att jag ofta är så intresserad av att vara med och anordna baler och liknande men det var faktiskt väldigt kul. Vi hade tema “A night under the stars”. Temat innebar inte att vi behövde klä oss på något visst sätt eller så utan det var bara temat på prydnaderna.

Jag hade på mig en mörkblå långklänning, svarta höga klackar och en svart väska. Kvällen började med att alla åkte till lokalen. Den lokal vi hyrt var en festlokal på ett fint hotell. Alla tog bilder med varann och gruppfoton på hela årskursen. Sedan blev vi insläppta i festlokalen och fick äta två rätters middag. Sedan var det en prisutdelning. Jag fick “In Australia just to ride kangaroos” som ett skämt. Sedan var det dans resten av kvällen.

Jag är glad att jag fick vara med om en Australisk formal. Jag skulle säga att det var större än en svensk bal men inte lika stort som det verkar vara i USA. Oavsett det så var det väldigt kul och en upplevelse jag sent kommer glömma.

Amanda

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt studieår utomlands. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.