En utbytesstudent och hennes vän åker båt på vattnet.
9:00 22nd november 2016

4 saker jag älskar med Australien

1. Skolan

För det första tycker jag att skolan i Australien har så många roliga och annorlunda ämnen att läsa jämfört med den svenska skolan. Mitt favoritämne är helt klart Outdoor Education vilket är en klass där vi läser om naturen och aktiviteter man kan hitta på utomhus. Dessutom ingår det att vi åker på exkursioner titt som tätt vilket kan vara en tur för att paddla kanot, åka snowboard, mountain bike eller längre läger där vi tältar. Jag skulle säga att detta är ett bra sätt att upptäcka Australien på och tipsar alla som har möjlighet att läsa detta ämne att välja det!

2. Sporterna

The land down under är ett sportigt land och om du åker hit kommer du troligtvis inte ha något problem med att hitta sporter att engagera dig i. Många skolor har egna lag inom flertalet sporter och skolorna möts sedan i mästerskap vilket skapar en väldig gemenskap. Jag har fått möjlighet att testa på rodd i min skola och det är ett utmärkt sätt att skaffa ny vänner på – för utöver att vara en sport att träna så är det en social grej där event och tävlingar anordnas nästan varje helg.

3. Dialekten

Är inte den australiensiska dialekten härlig? Jag tycker det är kul att höra en dialekt som inte är särskilt vanlig i Europa och den är mycket bekväm att tala då ord förkortas och bokstäver försvinner mer eller mindre. Australiensarna skojar hela tiden om att de är lata och det kan jag hålla med om när det gäller språket för så gott som alla ord älskar de att förkorta. Exempelvis hör du aldrig en australiensare prata om mosquitoes, bara ”mozzies”, en barbecue är en ”barbie” och breakfast är ”brekkie” i Australien.

4. Vänliga människor

Generellt sätt är människorna här borta väldigt trevliga. Exempelvis är det en oskriven regel att man ropar tack till busschauffören innan man stiger av bussen och det går aldrig att använda ett ”sorry”, ”pardon me” eller ”no worries” för mycket. På Soft Landing Camp fick vi en uppgift att ge oss ut på skattjakt genom att fråga lokalbefolkningen i Sydney lätta frågor som vad en liter mjölk kostar osv. Meningen med detta var att våra ledare ville visa hur hjälpsamma och vänliga australiensare är – och det tycker jag de lyckats med!

Alice

Sverige

Alice bloggar från Victoria under sitt utbytesår i Australien.

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt år i Australien. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.