High school studenter på stranden med amerikanska flaggan

Amerikanska högtider

I USA firas av naturliga skäl en del andra helgdagar än här i Sverige. Som utbytesstudent kommer du att få chansen att uppleva flera av dessa typiskt amerikanska högtider.

Här följer en sammanfattning av de officiella amerikanska helgdagarna.

Kvinnliga high school studenter framför en gul amerikansk skolbuss
Labor day

Firas första måndagen i september. Det började med den 11 år gamla irländska pojken Peter McGuire som arbetade som bland annat tidningsförsäljare och skoputsare i New York. Hans föräldrar hade immigrerat likt många andra. Peters pappa hade just anmält sig till att delta i inbördeskriget och Peter var tvungen att jobba för att kunna försörja sin fattiga familj. Många immigranter upptäckte snart att det inte var så lätt som de trodde i det nya landet. Jobben var slitiga, lönen låg och arbetstimmarna långa. 1872 gick Peter och 100 000 andra arbetare ut i strejk. De ville ha kortare arbetsdagar.

Detta övertygade Peter McGuire om att fackföreningar var nödvändigt för att kunna göra sin röst hörd. Han tillbringade året därefter med att tala för arbetare och arbetslösa. Han lyckades organisera snickare i olika delar av landet. Peter McGuire och arbetare i andra städer planerade en helgdag för arbetare första måndagen i september. (Mellan Independence day och Thanksgiving Day). 5 september 1882 hölls den första Labor Day paraden i New York. Efterföljande år hade detta spridit sig från kust till kust och 1894 blev det en nationell helgdag.

Ansök till ett high school-år

Columbus Day

Firas andra måndagen i oktober. På Columbus Day firas som kan förstås av namnet Columbus upptäckt av Amerika. Italienskfödde Columbus seglade 1492 under spansk flagg med tre skepp, Santa Maria, Niña och Pinta väster ut för att finna sjävägen till Indien, men som bekant hittade han ju Amerika istället.

De italienska immigranterna i New York var stolta över sin Columbus och 12 oktober 1866 började de fira sin landsman. Italienare över hela kontinenten följde efter och 1905 var Colorado den första delstat att fira Columbus Day. 1937 under president Franklin D. Roosevelt utropades 12 oktober till Columbus Day. Sedan 1971 har den firats andra måndagen i oktober varje år. Lite kul att veta kan ju vara att vissa forskare anser att de skadinaviska vikingarna var de första att segla över atlanten och genom det upptäcka Amerika.

Ansök till ett high school-år

Thanksgiving Day

Firas fjärde torsdagen i november. När nybyggarna kom till Amerika på 1600-talet hade de svårt att odla jorden. De fick hjälp av indianerna, som även visade dem nya grödor så som majs. Året därpå när nybyggarnas skörd blev lyckad ville de tacka indianerna och bjöd till en tacksägelsefest. Indianerna tog med sig av sin mat och nybyggarna bjöd av det de var vana att äta. Indianerna hade lärt nybyggarna att bland annat använda pumpa och tranbär. De hade även med sig popcorn till festen. De följande åren fortsatte nybyggarna med sin höstfest där de tackade för alla grödor.

När de förenta staterna blev självständiga blev även Thanksgiving en nationell högtid. Thanksgiving är en högtid för familjen. Amerikaner åker långt för att vara tillsammans med sina nära och kära under denna helg. Symbolerna för Thanksgiving är kalkon, majs pumpa och tranbärssås, allt för att minnas den första tacksägelsefesten indianerna och nybyggarna hade i början av 1600-talet.

Ansök till ett high school-år

Veterans’ Day

Firas den 11 november. Veterans’ Day som tidigare hette Armistice (vapenstillestånd) Day firas till minne av alla uppoffringar män och kvinnor gjort under första världskriget.
1918 på elfte timmen, på elfte dagen, på den elfte månaden firade världen att kriget var över. 11 november 1919 firades i USA. Det var nu fred. Soldater som överlevt kriget gick i parader i sina hemstäder. Politiker och krigsveteraner höll tal och tackade för freden de vunnit.

1938 blev det en officiell helgdag, 20 år efter kriget var slut. Året efter detta bröt ju andra världskriget ut, men efter det kriget var slut fortsatte man fira 11 november. Man började fira 11 november som Veterans’ Day istället, för att hedra alla krigsveteraner. Klockan 11.00 på denna dag skänker många amerikaner sina stilla tankar till de som kämpade för freden. Efter USA:s inblandning i Vietmamkriget har firandet ändrats en aning. Färre parader och marcher. Veteraner samlas vid Vietnam Veteran Memorial i Washington, D.C.

Ansök till ett high school-år

Christmas Day

Firas den 25 december. Precis som här i Sverige har jultomten, Santa Claus, en stor betydelse. Juldekorationer och lampor tillhör också traditionen. Det är inte ovanligt att amerikaner börjar juldekorera redan efter Thanksgiving. De som bor i hus har ofta julspel i trädgården eller på taket. Upplysta tomtar och renar som är på väg ner i skorstenen tillhör inte ovanligheterna. Det är svårt att inte komma i julstämning.

”Going home for Christmas…” är ett måste för amerikanarna. På julafton är det kyrkan som gäller. Jesu födelse och olika julsånger står i centrum. Julbordet liknar Thanksgiving-bordet. Kalkon, skinka, potatis och paj. Stora desserter och nybakat bröd är också en del av traditionen. Sedan kan det skilja sig lite från familj till familj, beroende på ursprung. Julklappsutdelning och allt som där hör till är självklart också en del av julen.

Ansök till ett high school-år

New Year’s Day

Firas 1 Januari. Precis som i Sverige är nyårsdagen en röd dag och själva festligheterna sker på nyårsafton, den 31 december. I USA är det inte ovanligt med maskeradbaler där gesterna klär ut sig och döljer ansiktet med en mask, som inte tas av förrän vid midnatt.

TV:n är också precis som i Sverige en stor del av festligheterna. De flesta kanaler sänder från Times Square i New York, där tusentals människor årligen samlas för att traditionsenligt påbörja nedräkningen. En jättestor upplyst boll åker långsamt ner, och alla räknar tillsammans in det nya året.

Denna dag är det även vanligt att amerikanerna besöker vänner, familj och grannar. Olika footballsmatcher spelas också över landet. Rose Bowl i Kalifornien, Orange Bowl i Florida, Cotton Bowl i Texas och Sugar Bowl i Lousiana är bara några exempel. Nyårslöften är också vanligt att avlägga, och precis som här i Sverige är de oftast glömda redan 2 januari.

Ansök till ett high school-år

Martin Luther King’s Day

Firas den tredje måndagen i januari. I december 1955 hade Martin Luther King, Jr. just doktorerat i teologi. Han flyttade till Montgomery, Alabama och började predika vid en baptistkyrka. Han upptäckte snabbt att där som i många andra sydstater i landet var svarta tvungna att sitta längst bak i bussar. Dr. King visste att detta var ett lagbrott, och organiserade en stor bojkott av bussarna i Montgomery. Alla, svarta som vita som var emot segregation, vägrade att åka de lokala bussarna, vilket resulterade i polisarrest och i vissa fall även fängelse. 382 dagars bojkottning gav resultat och högsta domstolen medgav att Alabamas segregationslag var okonstitutionell. Martin Luther King fortsatte sin aktiva kampanj mot de svartas segregation och 28 augusti 1963 höll han i Washington sitt berömda tal som sedemera fått namnet ”I have a dream”.

1968 mördades Dr. King i Memphis, Tennessee. Världen sörjde saknaden efter den man som stått för fred och lika rätt åt alla. Kampen för frihet fortsatte genom både svarta och vita efter hans död. Måndagen den 20 februari 1986 firades landet över den första officiella Martin Luther King’s Day. Den första federala högtiden till minne av en afro-amerikan. Skolor, kontor och statliga myndigheter hålls stängda denna helgdag till minne för Martin Luther King.

Ansök till ett high school-år

President’s Day

Firas den tredje måndagen i februari. Fram till 1971 var både 12 februari (Abraham Lincolns födelsedag) och 22 februari (George Washingtons födelsedag) nationella helgdagar, men USA:s president 1971, Richard Nixon utropade endast en dag då detta skulle hedras. Han döpte den till President’s day och bestämde att den skulle infalla tredje måndagen i februari varje år. Man skulle även hedra alla USA:s forna presidenter.

Ansök till ett high school-år

Memorial Day

Firas sista måndagen i maj. Denna dag firas för att hedra alla amerikanska soldater som dött, men även de som överlevt krigen. Det började som ett lokalt firande i Waterloo, NY 1866. Man hedrade de soldater som omkommit i inbördeskriget mellan nord och syd. Idag firas denna helgdag till minne av alla de män och kvinnor som dött i krig, men även de som dött på annat sätt för sitt land. Det är en högtid då man ska reflektera och minnas. Många åker till sina nära och käras gravar, och många de flesta har gudstjänster dit många går.

På Memorial Day håller presidenten eller vice presidenten ett tal till nationen och lägger en krans på de okända soldaternas grav.Vissa sydstater firar Memorial Day på andra dagar, då de har annan uppfattning av när inbördeskriget slutade.

Ansök till ett high school-år

Independence Day

Firas den 4 juli. Självständighetsdeklarationen godkändes formellt av kontinentalkongressen 4 juli 1776. De Förenade kolonierna grundas. Två månader senare byter de namn till Förenta Staterna. Innan dess hade stridigheter pågått ett tag mellan britter och de 13 nybildade kolonierna, som tyckte det var svårt att bli styrda av en kung som var så långt borta.

Boston tea party 1776 är en av incidenterna som föranledde detta. Teföretag i Indien som ägdes av britterna förlorade stora pengar. För att råda bot på detta erlades en skatt 1773 på allt te som såldes i kolonierna. Detta gillade inte bostonborna med Samuel Adams i spetsen, som klädde ut sig till indianer och dumpade lådvis med te i hamnen. Detta i sin tur utlöste ännu mer stridigheter mellan de två lägren. Frihetskriget höll på ända till 1783, och sedan dess har 4 juli varit en officiell helgdag. Independence day firas med pompa och ståt. Fyrverkerier och picknick-firande.

Ansök till ett high school-år

Varför Educatius?

High school är vår stora passion. Vi på Educatius jobbar enbart med high school-program och lägger hela vår energi och expertis inom detta område. Det ger oss möjligheten att förse våra studenter och deras föräldrar med den bästa kvaliteten möjliga vad gäller service, kunskap, erfarenhet samt programutbud.

Boka gratis konsultation