9:00 29th november 2017

Tips till blivande utbytesstudenter

Hej kompisar, utbytisar, och framför allt, kommande utbyteselever!

Jag har varit i USA ett bra tag nu, faktiskt mera än en tredjedel av mitt år. Fy! Har det ju så bra här, så tiden går alldeles för fort. Jag satt här om dagen och tänkte igenom vad jag hunnit med hittills. Oj, så roligt jag har haft det!

Men helt perfekt har det såklart inte varit. Inget är väl någonsin helt perfekt, men här kommer lite tips som förhoppningsvis kan hjälpa er blivande utbytesstudenter.

INNAN DU ÅKER

1.Planera i tid och ordentligt

Det här säger väl organisationen också, men du vill inte vara den som har en till vaccination att ta dagen innan du åker eller den som glömmer ett av pappren du behöver ta med till Amerikanska ambassaden (det var jag, haha). Det kommer lösa sig, men lite enkel tidsplanering hjälper dig slippa så mycket onödig stress.

2.Gör en gruppchatt med utbytesstudenter

Många av oss studenter från Explorius Sverige har haft en gruppchatt sen februari och den har varit konstant aktiv sedan dess. Allt från hjälp med din ansökan prata om orosmoment, fråga om packningstips, hitta folk som åker samma datum som du, och till och med träffas för att prata med andra utbytesstudenter innan du åker. Även under årets gång är detta typ världens bästa grej att ha tillgång till.

3.Ta vara på din sista tid hemma

Visst kan det kännas som det enda man vill göra hela sommaren lång bara är att sätta sig på planet och åka i väg, men försök att låta bli att tänka allt för mycket på året innan du faktiskt åker. För det första vill man inte bygga upp för mycket förväntningar, och sen så finns det saker du kommer sakna när du åkt; så gör det mesta utav det.

INFÖR SOFT LANDING CAMP

1.Växla pengar innan du åker

Redan på bussen till hotellet från flygplatsen behövdes dollar då det är förväntat att ge dricks här i många sammanhang. Vi i min resegrupp fick springa in på hotellet och börja försöka ta ut pengar, växla 20 dollars sedlar i receptionen och skynda tillbaka till bussen. De kommande dagarna i New York behövdes förstås också pengar, och även om hotellet hade ATM blev det lååånga köer innan bussen till innerstan gick på morgonen. Låter onödigt stressigt, va? Ta ut några 20-dollarssedlar så slipper du det.

2.Lär känna alla

På mitt SLC hängde jag nästan bara med alla svenskar, det blir liksom lätt så när man pratar samma språk. (Dessutom råkade svenskarna jag åkte mad vara världens härligaste människor!). Men, försök verkligen umgås med alla andra människor på ditt SLC också. Supervärt ju, mycket större chans att du lär känna nån som kommer bo nära dig om du känner alla istället för bara de från samma land.

Med det sagt så menar jag ju dock inte att du borde undvika umgås med svenskar om de är de du råkar klicka med. Har fortfarande kontakt med alla från mitt SLC, och det är verkligen guldvärt när man känner sig som en vilsen liten svensk (eller finländare i mitt fall) i Amerika.

3.Åk till Top of the Rock

Vi hade en del fritid på New Yorks gator. En av dagarna åkte vi till Rockefeller Centre med gruppen, men åkte inte upp till utsiktsplatsen med allihopa eftersom det kostade 35 dollar eller något liknande, och dessutom skulle ta tid . Senare på fritiden hade vi dock möjligheten att gå dit själva, och det bestämde sig jag och några vänner för att göra. Trots det var regnigt såg man utsikten hur bra som helst, häftig plats!

4.Ta vara på tiden

Det kan kännas som man bara vill vidare, träffa sin nya familj och påbörja sitt nya liv så fort som möjligt. Men Soft Landing Camp i New York är verkligen en otrolig upplevelse, och fortfarande en av de roligaste sakerna jag gjort här i USA.

5.Shoppa inte för mycket

I New York kan det vara lätt att lockas till att gå in i alla amerikanska butiker när allt är nytt, och man kanske känner att man vill komma ”redo” till sitt nya hem med komplett garderob.

Mer saker värda att tänka på:

  • Du kan shoppa var som helst i världen
  • Du vill inte betala övervikt på flyget till din nästa destination
  • Svårt att veta vad du faktiskt kommer behöva i din nya stad innan du ens varit där, värt att spara pengar
  • Det finns så mycket annat unikt och spännande att se i New York! Vi gick omkring i China Town och lyssnade på gatuartister, letade upp gatukonst i SoHo, och tittade in i gamla skivbutiker. Hade superroligt och fick dessutom spara pengar, haha. Om det inte låter lockande är New York en otroligt mångsidig stad, lovar att du hittar på något kul!

Tilda

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt studieår utomlands. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.