9:00 27th November 2019

Skillnader mellan amerikansk och svensk skola

En stor anledning varför jag valde att åka på utbytesår till USA är för att få uppleva hur det är att gå i high school. Det finns många skillnader mellan de två ländernas skolor, många av skillnaderna påminner om sådant man sätt i filmer men andra var helt nya för mig. Det här är ju såklart skillnader som jag lagt märke till på min skola, det betyder ju inte att alla amerikanska skolor är likadana.

Samma schema varje dag

Jag har samma lektioner i samma ordning samma tid varje dag. Detta gör så att det blir lättare att veta vilken lektion man har och vilken tid lektionerna slutar/börjar. Men det blir också lite långtråkigt att ha samma saker varje dag.

Hela skolan har rast samtidigt

Rasterna är bara 7 minuter vilket gör så att man måste skynda sig till sin nästa lektion. Att ta sig till sin lektion i tid är inte alltid det lättaste eftersom att alla har lektion och rast samtidigt. Det är en typisk klocka som ringer för att meddela när det är dags för rast. På min skola med +2000 elever blir det lätt ganska fullt i korridorerna när alla ska ta sig till sin nästa klass.

Lapp om man ska lämna klassrummet/skolan

Skolan har mycket mer kontroll över eleverna här än vad lärarna har i svenska skolan. Till exempel så måste läraren skriva en lapp (ett hallpass) om man ska gå någon stans under lektionstid. Det kan även komma någon med en lapp där det står att man måste gå någon stans. Man kallar även lärarna Mr/Mrs och deras efternamn, det ger lärarna lite mer status än i Sverige då man i princip kan kalla lärarna vad man vill.

Säkerhet

På min skola har vi så kallade ”campus security”. Deras jobb är att se till att ingen som inte ska vara på skolan är där. De håller också koll på eleverna och ser till att alla är på lektionerna och så vidare. Eftersom att skolskjutningar tyvärr har hänt ganska många gånger i USA så är det något som de är rädda för här. Vi hade en övning då vi övade på vad man ska göra ifall det blir en skolskjutning. Men chansen för en skolskjutning är otroligt liten så det är inget som jag går runt och oroar mig för.

Sporterna är med skolan

Istället för att söka upp en egen klubb för att utöva en sport spelar de flesta i skolans lag. Detta gör att man känner en större gemenskap med folk på skolan och man stöttar folk som sportar.

School Spirit

Något som är väldigt tydligt i filmer är den stora school sprit som finns på skolor i USA. Min skola är inget undantag, varje fredag har vi ”spirit day” och då ska man ha på sig skolans färger. Vi har haft två ”spirit weeks” då det är olika temadagar och man klär ut sig. Många från skolan går även på matcherna när skolans fotbolls och basketlag spelar, det finns en sektion i publiken för eleverna som kallas ”entourage” och där hejar man extra mycket, det är som en ståplats på en svensk match.

Moa

17, Sverige

Hej! Jag heter Moa och jag är 17 år gammal. I vanliga fall bor jag i Skellefteå men de kommande 10 månaderna spenderar jag i USA. Närmare bestämt Riverbank i Kalifornien. Min värdfamilj består av en värdmamma (Cindy), en värdsyster (Abbey) och två super gulliga hundar (Molly & Paws).

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt år i USA. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.