9:00 09th September 2019

Klubbar, vänner & traditioner

När du fyller arton i Sverige blir det ett stort kalas och ett ordentligt hurra. I USA  motsvarar det kalaset din sextonde födelsedag.

Då du får lov att ta körkort vilket ger en oerhörd frihet i ett land utan den typ av kollektivtrafik vi har i Sverige. Jag är född i september år 2003 vilket innebär att jag firade min sextonde födelsedag, My Sweet Sixteen, här i USA.

Och jag måste säga att det nog var den pampigaste födelsedagen jag kommer ihåg att jag någonsin haft. Hela huset dekorerades med “happy birthday” skyltar och min dörr fick mitt namn och ålder klistrat på sig.

Jag och min värdmamma fick också tid att bonda lite mer medans vi bakade en pannkakstårta, som vi senare åt vid presentöppningen. För presenter fick jag också trots att jag bara hade varit med min värdfamilj i mindre än en månad vid det här laget. Och det var inte dåliga presenter nej det var presenter som passade mig perfekt.

Jag fick till exempel några jättefina skrivhäften, jag skriver nämligen dagbok varje dag och jag har redan använt upp mitt gamla skrivhäfte och börjat på ett av häftena jag fick. Och så fick jag en hydroflask, vilket typ är som en stor termos. Nej kanske inte riktigt, men det är en jättepopulär vattenflaska som håller dryckens temperatur, och som alla tjejer har.

Vi gick också ut för att äta middag. Vi planerade att gå till ett steak house, men det visade sig att alla var stängda den dagen, då min födelsedag var under Labor Day Weekend, så många stängde tidigt eller öppnade inte alls. Så vi fick en lite turbulent jakt efter någonstans att äta, men tillslut hittade vi en kinarestaurang där vi fick jättegod mat och hade en jättetrevlig kväll.

Men födelsedagar är ju väldigt starkt kopplat till familjen och det kände jag av under mitt födelsedagsfirande.

Innan dess hade jag inte känt någon hemlängtan alls. Som tur var så hade min värdfamilj jobbat hårt för att jag inte skulle behöva känna hemlängtan, vilket jag är så tacksam över, för alla presenter och middagen hjälpte mig att tänka på annat och trots att jag saknade min familj så hade jag inte så grov hemlängtan.

Så nu är jag ett år äldre och att fira “my sweet sixteen” har checkats av från USA att göra listan.

Maja

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt studieår utomlands. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.