9:00 18th februari 2020

Det bästa och sämsta med USA

Ett utbytesår i USA är det bästa beslut jag har gjort, det finns så många fantastiska upplevelser här, som bara väntar på att jag ska hitta dem. Det verkar ständig som att det inte finns något slut på allt roligt att ta del av. Men man kan inte heller förvänta sig att allting hela tiden kommer vara solsken och fågelkvitter. Så här kommer en lista på först de bästa och sedan de sämsta sakerna för en svensk utbytesstudent i Amerika.

Det Bästa

  • School Spirit

Såklart det skulle vara först på listan! Skolan här är mer än att bara matte lektioner och läxor. De flesta skolorna har massa med after school activities där man kan skaffa vänner och göra skolan till sitt hem. Till exempel så spenderar jag varje LÖRDAG, 9:00-16:00, i skolan med min skolas teater företag och det är bland det bästa jag vet här.

  • Människorna

Näst på tur, människorna. Svenskar är ju inte direkt kända för att vara öppna, men amerikanerna är. Det är viss gånger jag har spenderat tio extra minuter i en affär bara för jag hade en trevlig konversation med en arbetare. Alla är alltid så hjälpsamma, ser de att du har svårt med något så är de uppe på tårna och redo att hjälpa på nolltid.

  • Du behöver inte bry dig om dina betyg!

Det enda du behöver göra i skolan är att ha minst ett C, vilket jag kan säga är mycket enklare här än i svensk skola. Detta ger dig möjlighet att lägga tid på vänner mera, och det faktum att du kan ta det nästan hur lugnt som helst i skolan är alltid ett stort plus.

  • Det finns så mycket att se

Det är svårt att lämna ens värdland för semester som utbytesstuden, därför är america det bästa landet att åka till, för det är så stort. Under mina sex månader här så har jag varit i New York, Chicago, Florida, Kansas city, HAWAII och jag planerar att åka till Kalifornien under nästa lov. Det finns alltså så mycket att se, och det är ofta inte svårare än några timmar med bil.

  • Andra liv

Den bästa saken med ett utbytesår, vart du än åker, är de vänner och familj du får där. Jag har kommit så nära med mina vänner, det känns som att vi har kännt varandra hela livet även om det bara är några månader. Det är otroligt hur man som utbytesstudent skapar ett helt nytt l iv på tio månader.

Det Sämsta

  • Lämna

Nu när avskeds datumet börjar närma sig så kan det bli väldigt tufft, för den här gången lämnar du ditt l iv för alltid. Jag har spenderat några kvällar med mina vänner de senaste veckorna då vi gråtit över att jag ska l ämna. Men det faktum att jag har vänner som gråter med mig gör det hela värt det, för trots att det är sorgligt så har jag vunnit massa vänner.

  • Kollektivtrafik

Jag trodde aldrig att jag skulle säga detta, aldrig någonsin, men jag saknar SL så mycket. Allting ligger så utspritt i Amerika, jag kan inte ta mig någonstans utan bil, och i bland finns det ingen som kan köra en, så då blir det en ledsam dag hemma.

  • Maten

Denna är ganska självklar, var bara redo på att maten antagligen inte kommer vara lika bra som den i Sverige. Om du funderar på att åka på ett utbytesår, gör det!! det är verkligen det bästa beslutet jag har gjort och jag har l ärt mig så mycket. Det spelar ingen roll vart du bestämmer dig för att åka, du kommer ha det fantastiskt.

 

Maja

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt studieår utomlands. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.