9:00 05th December 2017

För- och nackdelar med High School i USA

Fördelar

• Varje dag ser likadan ut i schemaväg då jag har likadant schema varje dag. Det är väldigt skönt då ens schema blir till en rutin och man vet alltid vad som komma skall. Dock kan det också vara lite enformigt men jag ser det verkligen som något positivt och som en fördel.

• Man slutar väldigt tidigt, eller ja det beror ju på vad man har att jämföra med, men att sluta 14,45 är tidigt för mej vilket är väldigt skönt. Dock har de flesta någon sport eller aktivitet efter skolan så det är inte många som åker hem 14,45, men lektionerna för dagen är iallafall över då.

• Sporterna och lagen hör till skolan. Varje skola har olika lag i olika sporter, så det är inte som hemma där man går med i en klubb för att utöva en sport. Jag tycker det är väldigt skönt för jag upplever en bättre gemenskap och man kan gå direkt från lektionerna i skolan till träningen.

• Det är väldigt lätt att få bra betyg, eller lätt och lätt, det beror ju på hur bra/dålig man är i skolan men jag kan säga att det är betydligt lättare att få bra betyg i High School i USA än vad det är i högstadiet/gymnasiet i Sverige.

• I Sverige är skolan väldigt tråkigt och det händer sällan någonting kul. I USA har de flesta skolorna en amazing school spirit och skolan är ofta väldigt kul.

Nackdelar

• Rasterna mellan varje klass är väldigt korta så man hinner inte träffa eller umgås med kompisar utan det är bara att gå till skåpet, byta böcker och sedan skynda sej iväg till nästa klass. Om man planerar lite så kan man ibland också hinna snabb synda sej på toan där emellan, haha.

• Lektionerna är väldigt korta. Det är nästan så man inte hinner sätta sej in i biologivärlden innan man måste skynda sej iväg till historialektionen och ställa om hjärnan till historia. Jag gillar mer när man har 1,5 timme av matte så man hinner sätta sig in i det ordentligt istället för att bara skrapa på ytan.

• Om man behöver gå på toan mitt under lektionen måste man ge läraren ett av sina hallways passes. Om jag ska förklara det enkelt kan jag säga det såhär: om du aldrig går på toan under lektionstid får du poäng för det i slutet av varje termin vilket kan ändra ditt B i betyg till ett A. Jag tycker bara det är dumt då det är så himla mycket regler att hålla koll på.

• Amerikanska skollunchen! Aldrig mer i mitt liv kommer jag klaga på den svenska skolmaten haha. Här är skolmaten väldigt ohälsosam och dem har som regel på min skola att man måste ta en nyttig sak också, det kan vara lite vindruvor, lite vattenmelon, eller ett äpple, vilket egentligen är bra. Tills man går till sopkorgen och hittar all frukt där eftersom att alla slänger det.

• Jag tycker det är mer läxor och uppgifter som man behöver ta med sej hem här i USA än vad det är i Sverige. Nu kan det ju vara p.g.a. vad jag har att jämföra med hemma och hur min Amerikanska skola har det men jag skulle säga att det är mer läxor och prov i USA, dock så är de lättare menmen.

Maja

Sverige

Maja bloggar från Michigan under sitt utbytesår i USA.

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt år i USA. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.