9:00 02nd maj 2016

Är Prom så speciellt som alla säger?

Årets största händelse på High School

Prom, formal dance och ball. Ett kärt barn har många namn, brukar man ju säga, och när det gäller den amerikanska high school dansen finns det inga undantag.

Detta populära event som äger rum i slutet av skolåret är något alla tjejer ser fram emot i månader, och något alla killar ser som en chans till att äntligen få bjuda ut sin snygga kompis på en dejt. Det snackas om klänningar, frisyrer och middagar flera veckor i förväg, och när dagen för den stora dansen är här tar alla timmar på sig för att göra sig redo.

Men är det så speciellt som så många säger? Och är det verkligen precis som på film?

Uppiffad från topp till tå

I mitt fall ägde den stora balen rum i mitten av april. Det är något som jag, skolans utbytesstudent, hade sett fram emot länge, och något som jag var väldigt exalterad inför att få uppleva.

Tidigt på morgonen åkte jag och ett stort kompisgäng till en nagelsalong för att få en pedikyr. Vissa gjorde även en manikyr, men mina fingernaglar hade jag redan hunnit göra kvällen innan! Sedan åkte vi vidare för att hämta upp blommor till våra dejter innan det var dags för mig att göra ett besök hos frisören.

Tre timmar senare var jag uppiffad från topp till tå, och jag blev upphämtad för fotografering tillsammans med alla kompisar jag skulle gå tillsammans med.

Foton, middag och röda mattan

I Eudora, där jag bor, är det en tradition att alla grupper åker till ett stort hus ute på landet for att ta en massa bilder. Det var riktigt vackert, och med en stor trädgård med en massa vårblommande blommor fick vi mer än nog med foton från denna dag.

Efter bilder blev det en god middag på restaurang innan själva dansen började. Framför ingången till balen var det en röd matta alla par gick upp för och vid sidan om stod det så många familjemedlemmar och kompisar att hela skolområdet var fyllt till brädden.

Något som är typiskt amerikanskt; att hela samhället engagerar sig i high school-aktiviteter trots att man inte har egna barn, märktes verkligen av under denna kväll.

Är prom då så speciellt som alla säger?

Jag hade riktigt kul, och hela dagen blev ett värdefullt minne. Detta är något vi inte gör i Sverige, och därmed blev det extra roligt for mig att uppleva!

Det kändes lite som på film när alla kom in med sina stora, vackra klänningar och uppiffade hår, eller när vi dansade till de populäraste låtarna. Det var annorlunda och amerikanskt. Stort och mäktigt, men ändå bara en rolig dag tillsammans med alla mina kompisar. Det bjöds på skratt, nya minnen och ”a ton of compliments”.

Och om det är så speciellt som alla säger?

Det får du nog avgöra själv när du kommer hit, men för mig är svaret ett självklart ja!

 

Lina

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt studieår utomlands. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.