9:00 19th juni 2016

4 saker som känns konstigt med Sverige efter mitt utbytesår

294 dagar, 42 veckor, eller varför inte 10 månader? Oavsett hur du delar in tiden du är borta på ett utbytesår låter det som en lång tid.

Det låter som en lång tid att vara borta från din svenska familj och vänner, och en lång tid att bygga upp ett nytt liv på; med nya vänner, en andra familj, men även nya utmaningar som du aldrig tidigare har stött på. Det är en lång tid att vara hemifrån – men jag trodde aldrig att jag skulle vara borta så länge att jag faktiskt glömde bort hur saker fungerar i mitt egna hemland!

Idag har jag varit hemma i Luleå i exakt en vecka, och de omvända kulturchockar som de varnade oss om på Year end Camp i Washington D.C. har visat sig mer än vad jag hade kunnat tro.

På grund av detta har jag skrivit ihop en lista på 4 saker jag tycker är konstigt med Sverige efter mitt utbytesår!

Cheerleading
Lagkamrater

1. Kortläsarna på affärerna

När jag först landade på Arlanda och gick för att köpa en flaska vatten fick jag fråga kassörskan vart jag skulle sätta in mitt betalkort. I USA har de stora läsare med ett tydligt ställe för att dra korten, och de har dessutom en stor touchscreen där du får instruktioner. Här i Sverige var de så små i jämförelse att jag inte förstod hur jag skulle använda dem!

2. Betala för påfyllnad av dricka

På restaurang i USA fyller de på ditt glas med läsk trots att det redan är halvfullt, utan kostnad! Att sedan komma tillbaka till Sverige där vi måste betala för minsta lilla, och där allt även är nästintill dubbelt så dyrt, kändes tråkigt.

3. Svenskars aktiva livsstil

När jag var ute och gick eller joggade i USA var allt jag såg bilar, bilar och bilar. Jag träffade aldrig någon annan som var ute och motionerade.

När jag sedan kom hem till Sverige och äntligen fick tillgång till gångvägar igen, är jag aldrig ute och rör på mig ensam. Oavsett tid på dygnet eller årstid väljer många av oss svenskar att röra på oss istället för att ta bilen!

4. Hur man umgås med kompisar

I USA är aktiviteter tillsammans med kompisar viktiga, och man umgås på ett helt annat sätt där borta jämfört med här. Vi svenskar föredrar att ta en lugn fika och prata igenom vad som hänt sen senast, medan amerikanare gärna väljer att umgås genom att gå på olika sportevenemang, bowla, gå på nöjesfält eller liknande aktiviteter där upplevelser står i fokus.

Listan kan nog göras mycket längre, och efter 10 månader borta från mitt tidigare liv märker jag verkligen att mina vanor har förändrats. Jag trodde inte att det var möjligt, men ett år är helt klart nog länge att vara borta för att glömma hur saker fungerar i det land du bott i under hela ditt liv. Det låter även som en enormt lång tid att vara borta från din svenska familj och dina svenska vänner; men sanningen är att ditt utbytesår kommer vara över allt för snabbt! Så se till att aktivera dig så mycket att du också glömmer bort din svenska vardag till slut – precis som jag!

Lina

Sverige

Lina bloggar från Kansas under sitt utbytesår i USA.

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt år i USA. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.