9:00 04th november 2015

Hur man firar Halloween i USA

Visst firar vi Halloween i Sverige. Men inte på långa vägar i samma anda som amerikanerna!

Allt börjar redan i september

För det första: Alla dekorationer. Target och Walmart började sälja halloweendekorationer redan i september vill jag minnas. Var du än åker kommer du se hus dekorerade. Det kan vara allt från små spöken i trädet till en enorm spindel på taket, ett blodigt huvud framför dörren eller gravstenar i trädgården. Det är verkligen allt eller inget här.

Utklädning inte som hemma

Sen har vi ju alla kostymer. Hemma i Sverige känner jag att vi mest klär ut oss till häxor, vampyrer, djävlar och så vidare. Läskiga saker helt enkelt. I USA är Halloween mer bara en dag där du får klä ut dig till precis vad du vill.

Jag var till exempel superwoman, min värdmamma var Cleopatra, och min värdsyster var den kvinnliga Robin Hood. Visst ser man människor i obehagligare kostymer också, som ett barn i blodiga sjukhuskläder, men de flesta vill bara klä ut sig i allmänhet.

Kostymerna är tyvärr väldigt dyra och som tjej kan det vara svårt att hitta en lämplig utklädnad, men är man här under Halloween tycker jag verkligen att man ska delta i högtiden, för det är verkligen kul att klä ut sig för en gång skull.

Trick or Treat!

Bus eller godis, eller Trick or Treating som det heter här, är en annan grej som är stort. I Sverige är det ju mest yngre barn som går, om de ens går, men här var det hela familjer, barn och tonåringar. Alla var väl desperata efter godis. Jag gick med min värdfamilj och min kompis, och vi fick ihop en hel del konstigt amerikanskt godis som min värdfamilj fick njuta av senare.

Det roligaste med trick or treating var att vissa hus hade små skådespel där de försökte skrämmas och få en att göra olika saker för att förtjäna godiset.

Allt som allt är Halloween en väldigt stor högtid här och majoriteten kör stenhårt för det. Man lagar halloween-inspirerad mat, gör obehagliga drycker och gör kakor som ska föreställa fingrar, fladdermöss eller spöken. Jag hade en superrolig Halloween och jag hoppas att denna högtid är något alla utbytesstudenter vill delta i!

Julia

Sverige

Julia bloggar från Texas under sitt utbytesår i USA.

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt år i USA. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.