9:00 11th mars 2016

Den amerikanska matkulturen

En vanlig fördom om USA

En utav många fördomar om amerikaner är att de är feta och bara äter snabbmat. Även om jag ser mer överviktiga människor här i USA än i Sverige, är verkligen inte alla tjocka, men det här med att äta mycket snabbmat – det stämmer verkligen.

Snabbmat finns överallt

Min värdfamilj äter inte särskilt mycket snabbmat, men jag märker på mina kompisar och ser i skolan att folk äter en hel del skräp. Ett populärt snabbmatsställe här borta är Chick-Fil-A, och hälften av min 2nd period sitter med frukost där i från varenda morgon.

På lunchen ser man folk komma in med mat från olika kedjor, och man hör folk säga att de ska åka och äta snabbmat efter skolan. Man ser på snapchat att folk äter det till middag, och om man är med sina vänner kan man för att socialisera behöva åka till ett snabbmatsställe för att det är där man hänger. Det finns så många olika kedjor här i jämfört med i Sverige och alla ligger på ungefär samma ställe så det är mycket enkelt att bara välja vad man vill ha.

Så till alla som undrar om fördomen om snabbmat stämmer: Det gör den, i de flesta hushåll, eftersom det är så lätt tillgängligt.

Stora portioner & doggybags

Men det är antagligen inte bara det som gör amerikaner överviktiga – det äts i allmänhet väldigt mycket ute på restaurang också. Visst är det mer hälsosamt än snabbmat eftersom det är lagat från grunden. Men portionerna som serveras är väldigt stora och på i princip varenda restaurang får du antingen jordnötter, chips och salsa, eller bröd innan maten vilket gör en vanlig vardagsmåltid ganska stor.

De flesta dricker även läsk till maten eller sweet tea, varenda dag. I Sverige är ju läsk mer någonting man får om man ska lyxa till det på helgen, men här blir det ofta varje dag för amerikaner.

Nämnvärt är dock att de flesta äter inte upp sina jätteportioner – det finns såkallade doggybags där man tar med sig resterna hem till en annan dag. Som svensk är det konstig för mig att man inte äter upp allt man serveras, för hemma är man ju uppfostrad med att äta upp det man har på tallriken. Här fungerar inte riktigt det om du inte vill hamna i matkoma var evigaste dag.

”You only live in America once”

Så efter att ha varit här i 7 månader har jag hunnit prova mycket mat, både hemlagat, restaurang och snabbmat och kan dra slutsatsen att visst, det är ofta gott, men maten hemma är nog snäppet godare. Jag var aldrig mycket för snabbmat hemma men jag har ändå provat mycket här för att jag lever efter ”you only live in America once”.

Så till blivande utbytesstudenter – det kanske inte är det godaste alltid, men våga prova allt. Det är en stor del av den amerikanska upplevelsen.

Julia

Sverige

Julia bloggar från Texas under sitt utbytesår i USA.

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt år i USA. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.