9:00 26th april 2021

Q&A: utbytesår i Texas

Hej! Jag har snart varit på utbytesår i Texas i 8 månader vilket känns helt galet. Under dom 8 månaderna har jag gjort 2 snapchat take overs där jag fått in många frågor om min upplevelse och programmet i helhet. Här är några av dom frågorna och mina svar på dom.

Vad tycker du om Explorius?

Explorius har varit superbra! Dom har varit väldigt personliga och snabba på att svara på frågor, speciellt under corona. När ingen visste något om situationen var dom fortfarande positiva och gav ut info så fort det fanns.

Är det svårt med måtten (Fahrenheit, feet osv)?

Jag har fortfarande inte lärt mig dom, och ”kommit undan” förvånansvärt bra. Här i USA pratar man t.ex. oftast om hur lång tid det tar att åka någonstans istället för hur långt det är, och om jag behöver veta temperaturen kan jag alltid använda väder-appen

Har ni mycket prov och läxor?

Det är ganska mycket prov men dom är inte svåra alls. I princip alla prov har svarsalternativ och jag behöver oftast knappt plugga till dom. Att få godkänt i alla klasser är enkelt. Gör bara alla uppgifter!

Hur känns det att behöva gå om ett år?

I början såg jag det som en nackdel men nu tror jag bara att det är möjlighet att skaffa fler vänner, men först och främst att få ett extra år för att bestämma vad jag vill göra efter gymnasiet.

Skulle du tipsa att åka efter 1:an eller 2:an?

När man åker beror helt på när man är redo. För mig passade det bäst att åka efter 1:an. Jag var skoltrött och hade velat åka väldigt länge. Fördelar med att åka efter 9:an: du kan gå med samma klass hela gymnasiet. Fördelar med att åka efter 1:an: du kan gå 2 år med klassen du tar studenten med. Fördelar med att åka efter 2:an- du kan gå med din första klass två år.

Har alla ”cowboy-stilen”?

Nej, det är inte så många som har det. Dom allra flesta har bara på sig sportkläder. För att se mer country bör man åka ut lite mer på landsbygden.

Tog det lång tid att vänja dig vid amerikanska kulturen?

Jag tror inte jag vant mig helt och hållet än. Det händer hela tiden att jag ser saker som är annorlunda och som jag reagerar på.

Rekommenderar du att göra delstatsval?

Positivt: du kan bestämma mer, och förbereda dig mer på ditt utbytesår. Om du vill till en specifik plats är det perfekt. Negativt: du får ett mindre antal möjliga familjer som kan välja dig( och kostnaden).

Finns det många thrift-stores?

Ja! Jag har handlat nästan alla mina kläder här på Goodwill, en second hand-kedja här i USA. Dom har bra, väldigt billiga kläder. Här är det en vanlig aktivitet att gå och ”thrifta”.

Vad är bästa med Texas?

Det bästa med Texas är hur trevliga folk är här. Om du går in i en butik får du direkt ett ”hi, how are you” vilket inte händer i Sverige. Sen är inte vädret för dåligt heller;)

Har du hemlängtan?

Jag har knappt haft någon hemlängtan alls. Jag har kontakt med min familj ungefär en gång i veckan och det har funkat bra för mig. Ett tips om du känner hemlängtan är att hålla dig upptagen med roliga saker.

Tack! Det var allt för den här gången. Hoppas du lärde dig något nytt om utbytesår och Texas!

Ellen

Sverige

Ellen bloggar från Texas under sitt utbytesår i USA.

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt år i USA. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.