9:00 14th December 2020

Matkulturen i USA

En av de största delarna av att åka på ett utbytesår är den upplevelsen som kommer när du kastar dig in i en ny kultur. Det kan vara en skillnad i språk, beteende, klimat, men även det jag ska prata om idag, mat.

Thanksgiving

I USA är mat en viktig grej i vardagen. Mycket av vad amerikaner gör cirkulerar kring att just äta. Det är inte ovanligt att träffa kompisar på restaurang eller Starbucks. Det är som sagt en kulturell sak här. De har till och med byggt en hel högtid på en middag (thanksgiving). Just thanksgiving var en väldigt trevlig högtid. I princip det enda man gör är att äta middag. Den måltiden slår julbordet varenda dag. Pajerna de bakar här är också helt otroliga.

Matkulturen i Texas

Förutom den typiskt amerikanska maten jag fått testa i köpcentrum och i cafeterian på skolan har jag även haft möjligheten att uppleva den mexikanska matkulturen. Min värdmamma och värdmormor, som bor med oss, kommer från Mexiko så nästan allt vi äter hemma är där ifrån. Jag tror inte jag kan räkna antal tacos eller enchiladas jag tryckt i mig de senaste månaderna. Om du får en placering i södra USA/hyfsat när mexikanska gränsen, kommer du oavsett medlemmar i din värdfamilj stöta på denna typ av mat. (Ett hett tips från mig är mexikanska drycken horchata!)

Typisk dag av måltider

Frukost: yoghurt och toast

Snack: efter fotbollsträning

Lunch: sallad eller sandwich (jag tar med mat hemifrån)

Middag: något mexikanskt oftast (om annat finns det iaf alltid tortillas)

Snack: Starbucks

Matvanor

En sak många tänker på innan de åker är att de kommer gå upp i vikt. Jag skulle säga att det inte alls behöver vara så, men för många, ja. Det jag försöker tänka är att jag hellre lämnar Texas med några extra kilo än med ånger att jag inte testade mer och hade det roligare. (Från vad jag har hört förlorar man den extravikten snabbt när man är tillbaka till Sverige och sina normala matvanor).

Även om den mat jag just beskrivit låter super så saknar jag ändå svensk mat, vilket är varför mina föräldrar har skickat ett paket med svenskt godis till mig till jul. Jag fick även ett fint paket från Explorius(tack!) vilket kom bra till hands. Det är svårt att beskriva hur mycket jag längtade efter Marabou.

När jag kom hit till Texas för ungefär tre månader sedan har jag testat mycket ny mat. Det har givit mig många nya idéer på rätter jag vill ta med mig hem till Sverige. Jag kan även märka en stor skillnad på hur öppen jag var till att testa nya maträtter nu jämfört med innan jag åkte.

Våga testa nya saker och ny mat!

Ellen

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt studieår utomlands. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.