9:00 19th april 2021

Hur övertalar man sina föräldrar att få åka på utbytesår?

Hejsan! Jag heter Ellen och är sedan 7 månader tillbaka på utbytesår i Texas. Att åka var alltid något jag var supersäker på att jag vill göra. Om du känner igen dig, men har föräldrar som ifrågasätter, så kommer här 4 sätt att övertala dom att låta dig åka.

1

1. Det du lär dig: under ditt år kommer du växa otroligt som person. Du blir självständig och framförallt självsäker. Jag har under min tid börjat känna mig mycket modigare, säker på vem jag är och vad jag vill. Detta och inte för att prata om språket. Även om jag är i USA och kunde engelska sedan innan så känner jag fortfarande att min Engelska förbättrats otroligt mycket. Om du då vill åka till ett land med ett nytt språk har du t.o.m. fler möjligheter att utvecklas språkvis.

2

2. Paus från skolan: även om ett utbytesår inte är semester så är det en paus från ditt liv i Sverige. Om du, som jag var, är trött på skolan och vardagslivet i Sverige är detta en fantastisk möjlighet att ta ett break från det. Det ger dig dessutom ett extra år att bestämma vad du vill göra efter gymnasiet.

3

3. Uppleva ny kultur: genom att åka på utbytesår kastar du dig automatiskt ut i en främmande kultur. Du får då nya erfarenheter och kunskaper om andra delar av världen. Jag bor i en Mexikansk/Brittisk/Amerikansk familj och har därför lärt mig om, och levt i tre olika kulturer +dom jag sett runt omkring mig. Jag har tex fått testa och lärt mig att älska mexikansk mat.

4

4. Du har roligt: min tid som utbytesstudent har nog varit en av de roligaste jag varit med om. Jag har gjort nya saker, träffat nya människor, och utvecklats som person. Eftersom kulturen är ny för dig innebär det också att allt du gör är ’för första gången’. Jag älskar att testa nya saker och har därför tyckt detta varit superkul.

Ett utbytesår kostar en del pengar. Om detta är anledningen till att du inte kan åka finns det lösningar på problemet. Det finns massor av stipendier att söka. Explorius har bland annat ett som dom ger ut varje år. Jag skulle säga att det varit SÅ värt kostnaden! (Ett tips från mig är att samla ihop lite pengar själv. Jag sparade halva studiebidraget under ett år och använder dom pengarna som fickpengar. Att du är villig att jobba och offra lite kan visa dina föräldrar din dedikation och vilja.)

Det var allt! Hoppas att detta kanske hjälpte en aning, och lycka till!

Ellen

Sverige

Ellen bloggar från Texas under sitt utbytesår i USA.

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt år i USA. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.