9:00 15th juni 2021

Tips till utbytesstudenter

Nu har jag varit hemma i Sverige typ 3 veckor. Efter ett år som varat 254 dagar känns det nu som om jag knappt varit borta. Vilket är lite sorgligt, allt som hänt på andra sidan atlanten kommer bara att något som jag kommer att gemensamt minnas med mina vänner där och inte här. Skönt är det dock att inte så mycket har ändrats. Jag som var ytterst rädd att allt skulle vara helt annorlunda när jag kom tillbaka exempelvis; att mina vänner skulle ha glömt bort mig, jag skulle få en helt annan personlighet eller att mitt gamla liv som jag hade skulle försvunnit. Så var det inte och det var väldigt betryggande.

I början av mitt utbytesår var det tufft för jag hade sådan hemlängtan och rädsla över att de saker jag nämnde skulle vara sanning, men nu när jag vet så blir det här bara en heads up till er som läser, att det inte blir så farligt tillslut. Ditt liv är det samma när du kommer tillbaka och det enda som förändrats är du, din mognadsnivå och kanske hur mycket du hjälper till hemma, med disk och städning. Jag var även super-skraj över att min värdfamilj, jag var rädd att de inte skulle gilla mig eller att det skulle vara stelt. Även där blev det bättre efter ett tag, att anpassa sig till sina nya regler och rutiner. En kulturchock blev det när jag mötte alla nya hemma regler och skillnaden i ungdomslivet. Det såg inte riktigt ut som det livet jag hade haft innan, mycket mer tid hemma och tidiga utetider. Jag tycker att det som hjälpte mest, var att jag frågade hela tiden över allt och inget så att det inte blev några missförstånd.

Amerikaner och svenskar är väldigt olika och därmed behövde jag anpassa mig till den nya livsstilen. Jag frågade vänner om de kunde köra mig till ställen sen frågade värdfamiljen om jag fick. På så sätt kändes allt mycket bättre och jag fick börja ta del av ‘The American Dream’.När jag nu blickar tillbaka på året så är det som står i rampljuset allt roligt jag gjort och fastän mycket av tiden var kämpig för mig så har jag vuxit som person, upplevt ett äventyr för livet och lärt känna personer runt om i världen.

Cheerio toodeloo!

Douglas

Douglas bloggar från Alabama under sitt utbytesår i USA.

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt år i USA. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.