9:00 11th May 2021

Häng med till kyrkan

Det kanske är så att du inte går till kyrkan alls hemma och är precis som större delen av Sverige, relativt sekulär. Då kan det komma att bli en stor chock när du kommer till USA på utbytesåret. Jag själv upplevde verkligen den här kulturkrocken fastän jag går till kyrkan varje vecka hemma i Sverige. Det här beror självklart vart i landet du placeras och jag tycker det kan medföra både fördelar och nackdelar.

När jag först anlände så märkte jag ingen större skillnad då jag ansträngde mig ytterst att vara så artig och trevlig som möjligt men därefter när jag började skolan fick jag mer insyn hur kristendomen här i södra USA påverkar individerna. Jag tillsammans med dem andra utbytesstudenterna upplevde att svordomar är något som är mer normaliserat i ungdomsspråket hemma i europa. Det blev ledde även till ett antal tillsägelser från lärare. Jag som tänkte att “god damn” var ett lättsam svordom var omedveten om att det var ett av dem värsta orden som går att uttrycka sig med. Samt att säga som reflex “shit” är verkligen något att undvika. Kan annars leda till lite pinsamma konfrontationer där du behöver be om ursäkt etc.

Nog om det, mer om kyrkan. Den familj som jag placerades i är väldigt kristen. De tillhör kyrkan så kallad “Church of Christ” och precis som det låter är den mycket präglad av rå tro. Vi sjunger utan instrument (a capella) och predikan är väldigt enlig mot bibeln. Stor skillnad från kyrkan jag går i hemma i Stockholm där fokuset är musik och gemenskap. Precis som i filmerna som jag så ber vi inför varje måltid, då vi knäpper händerna och ber över maten vi ska äta. Mycket av det här gör upplevelsen väldigt speciell med att jag får tillhöra en del av en stor kulturella skillnad. Inget jag gjort i Sverige och inget jag kommer göra i fortsättningen men det ger mig ett perspektiv på hur religion ser ut från konservatism till sekulära Sverige. Eftersom jag även befinner mig i Alabama som är “The South” så befinner jag mig även i centrala bibelbältet och därför finns det ypperligt många kyrkor och därmed mer religion. Då jag vill upplysa att det är inget jag är tvingad att följa med på utan det är något som tillför : vad som blir mitt amerikanska äventyr.

Så vad har jag lärt mig främst av det här?

  1. Svär inte
  2. Var nyfiken av annan kultur
  3. Passa på, eftersom snart befinner du dig i min sits, där du har mindre än en månad kvar och allt är frid o fröjd.

Douglas

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt studieår utomlands. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.