9:00 17th augusti 2022

Om 7 dagar börjar mitt utbytesår i USA

Hej! Mitt namn är Aron, jag är 16 år gammal och om bara 7 dagar lyfter mitt flyg från Arlanda till USA!

All började för ungefär för ett år sedan dåjag satt och var uttråkad under sommarlovet och kände att jag verkligen vill göra något annorlunda, imponerande och galet, som jag skulle kunna titta tillbaka på senare i livet och tänka “WOW”. Jag tänkte mig något i stil med att hoppa att fallskärm, bestiga Kebnekaise eller tågluffa, men jag var inte säker på vad jag skulle hitta på. Så jag sökte på min mobil “galna saker att göra under sin ungdom”. En lista kom upp där en av punkterna var “flytta till ett annat land som utbytesstudent”. Den punkten fångade direkt all min uppmärksamhet och jag började söka för att få veta mer. Jag skickade in en intresseanmälan och därefter fick jag ett samtal från Explorius.

Efter många papper, ansökningar och dokument ifyllda är det nu bara några dagar kvar tills jag äntligen får åka iväg. Processen var lång och jag uppmanar alla som har den framför sig att börja så tidigt som möjligt för att undvika stressen som garanterat kommer att skapas annars.

Det som jag minns tydligast under hela processen är när jag en helt vanlig dag fick reda på information om min värdfamilj. Jag var i skolan och hade precis lämnat klassrummet för att gå på toaletten när min mobil ringde. “-Hej Aron, du har fått din värdfamilj”. Då visste jag inte vad jag skulle säga utan stod bara där i skolans korridorer och log. Min kontaktperson från Explorius berättade allt och jag tog in all information. Efter samtalet visste jag inte vad jag skulle hitta på. Jag kunde inte gå tillbaka till klassrummet för jag kunde verkligen inte stå still eller sluta le och jag var inte heller kissnödig längre. Det var som en bomb av pirrighet, energi och lycka exploderat inom mig! Jag ville bara skrika ut min glädje.

Min värdfamilj

Jag hamnade i Michigan i USA (vilket jag inte hade någon aning om var det låg på kartan). Jag fick en värdbror i samma ålder, som kör friidrott precis som jag gör, en värd-mamma och -pappa som gillade friluftsliv och att vara i naturen (precis som jag gör) och en liten skola som hade många sporter att välja emellan (precis vad jag önskade). Familjen bestod också av en äldre bror som flyttat hemifrån och en nyfödd pojke. Familjen hade även bestämt sig för att ta in en till utbytesstudent från Spanien, en tjej i samma ålder som mig och värdbrorsan och som gillade fotboll.

Så fort som möjligt skickade jag ett mail till familjen där jag introducerade mig och uttryckte min förväntan. De svarade och vi började fråga varandra allt möjligt. De berättade att mamman och pappan ska gifta sig under året som jag är där och att jag kommer få vara med på deras bröllopet. De sa också att familjen ska ta med mig och den andra utbytesstudenten på en campingresa för att visa oss de finaste ställena i Michigan.

Mamman frågade också om det var något speciellt som jag ville göra eller testa på under mitt år i USA, och jag svarade att jag gärna skulle vilja testa nya sporter, se fina “smultronställen” i närområdet, äta mycket BBQ och testa godiset “Twinkis” samt våfflorna “Eggos”. Hon skrattade åt de tre sista punkterna på min bucketlist!

Nu är det snart dags för avresa

Nu för en vecka sedan hade jag mitt första videosamtal med familjen och allt kändes helt fantastiskt! Jag hade förberett mig med frågor som skulle kunna hjälpa med ”to break the ice” i fall det skulle bli obekvämt. Men samtalet påbörjades och redan från första stund släppte min oro och det var inte det minsta obekvämt. En av frågorna jag hade förberett var ”do you know if there is somewhere in your town where I can fix a swimmingcard?”. Den frågan fick jag ta om och omformulera. Vi pratade i en timme, men det kändes som max 5 minuter, tiden bara flög förbi. Familjen var helt fantastisk, de var jätte trevliga, glada, energirika och samtalet var inte en sekund obekvämt.

Jag har längtat i snart ett helt år på att få åka och nu är det bara 7 daggar kvar. Redan nu finns det ett ord som jag tänker på när jag tänker vad jag har framför mig ”WOW”!!!

Med vänlig hälsning en extremt förväntansfull Aron.

Aron

Aron

16, USA

Spenderar sitt utbytesår i Michigan, USA.