9:00 05th april 2019

Skolan i Spanien

Hola Suecia!
Under mitt utbytesår i Spanien så räknas inte mina betyg eller mitt skolår här. Det betyder att jag måste gå om ett år när jag kommer hem. Men trots detta så går jag ju ändå i skolan och hur är då den spanska skolan jämfört med den svenska? Det finns så otroligt mycket att säga om skolan men jag kan säga såhär, vi har en sån otrolig lyx i Sverige så det är helt sjukt!!

Skolböcker

Här får varje elev köpa sina egna böcker i varje ämne. När man börjar skolan så får man veta vilka böcker man behöver köpa, precis som i Harry Potter! Bara det att här så går man inte till Diagongränden utan till en Liberia eller köper online. Detta blir såklart dyrt men folk köper böcker tillsammans och ser till att sitta bredvid varandra i klassen. Taktik!

Papper

Här snålar man på pappret och du får verkligen inte papper av lärarna. Här går du ner till receptionen ber om pappren för kapitel 8 i historia och printrar ut själv, 80 cent kostar det.

Lärarna

Lärarna är inte som i Sverige på så många olika sätt. Men här har man sådan respekt för lärarna. Lärarna vet att dem är respekterade och självklart finns det dem som utnyttjar det. Men lärarna här har en sån nära relation med eleverna, du kan få veta allt om din lärare på bara 60 min för att hen vill berätta. Vilket är lite mysigt.

Mobilen

Under alla lektioner är mobilen förbjuden. Du får använda den 30 min och det är på rasten. Om läraren ser att du har den tar dem den och du får vänta hela dagen och sen får du gå till receptionen och hämta ut den. Om detta händer för många gånger får dina föräldrar hämta den åt dig på skolan. Så i klassrummen sitter eleverna och viskar och säger ”movil, móvil” varje gång någon har den uppe, för att skoja såklart!

Eleverna

I varje klass har man en klassrepresentant som kommer vara som klassens kontaktperson/extra mentor. Denna personen har nycklar till klassrummet och denna personen får även all information och blir som ett litet sändebud till lärare och elever. Vissa saker vet inte ens lärarna om innan representanten förmedlar det. Så ska lappar delas ut, strejkar, inställda lektioner, uppgifter, problem, ja vad som så ligger det på axlarna hos en 8-18 åring. Man röstar första dagen i skolan och ingen vill ju bli vald. Eleverna är väldigt nära varandra och det är mycket pussar och kramar mellan alla, vilket är jättefint att se. Eleverna är trevliga och nyfikna.

Lokalerna

Det är väldigt simpelt. Stolar och bord och ett skrivbord för läraren och tavla och krita eller whiteboard. Alla klassrum har en dator och en projektor (vissa har smartboard) men tekniken funkar sällan.

Lektionerna

Det är genomgångar. Spanjorer älskar att prata och det är precis vad lärarna gör. Så alla elever sitter och tar fina anteckningar och lyssnar. Det är väldigt avslappnande.
Det är en intressant upplevelse att ta del av den spanska skolan!

Elin

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt studieår utomlands. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.