9:00 09th May 2019

Semana Santa i Sevilla

Under påsklovet är det Semana Santa här nere i Spanien och störst är det i Sevilla. Så vad går det ut på då? Jo, varje kyrka i Sevilla har en typ av Jesus och en typ av Jungfru Maria och under Semana Santa går alla dessa kyrkor (nästan) en väg genom Sevilla för att visa upp sina
”imagenes” och alla går ut på gatorna för att titta.

Det är sådan stor grej här inte bara i religiöst syfte utan så mycket mer också. Varje person tillhör en kyrka någon inne i Sevilla någon i Triana precis som i Sverige. När sin kyrka då lämnar för att visa upp sin Jesus, så går man ut och möter sin församling liksom.

Folk kan gråta och varje ”Paso” har sitt eget tema. Vissa är jätteseriösa coh låter bara men gå i ledet och man går i svaret och det är helt tyst. Stämningen är någonting som jag aldrig varit med om och det va helt otroligt och jag älskade det.

Det hela är väldigt komplext och det är en sån stor grej som involverar så mycket olika delar. Detta håller på i en hel vecka och det finns ett schema och dem passerar alltid framför Katedralen och går in. På Torsdagen så går dem hela natten ända till kl 03:00. Det är stolar utställda vid katedralen och vid stora gatan och där köper folk en plats runt 100€ (vet inte om det är per stol eller ngt) och där sitter man hela veckan och ser alla prosetionerna passera. Jag såg kanske totalt 6st och det är så svårt att se alla om du inte har en plats.

Allt är avstängt och om du ska ta dig någonstans så planera att lämna huset 3h tidigare. Likadant om du ska med en buss och du är mitt uppe i centrum så kommer du vara tvungen att behöva krossa igenom flera ”pasos” och bussarna kommer va smockfulla och du kanske behöver ta en taxi.

Jag är ingen stor fantast av påsken hemma i Sverige, inte alls faktiskt med ägg och kycklingar det orkar jag inte MEN här detta skulle jag kunna sitta och köpa en stol för 1000 kr och sitta varje dag och titta för det är någonting alldeles extra och speciellt som alla borde uppleva.

Under veckan finns det även speciella bakverk som de säljer. Jag gick och köpte några med Anna och vi provade dem och 1 var god haha. Allt innehåller mycket honung och socker. Sen så fick jag även lära mig hur man gör en utav dem. Små brödskivor doppade i mjölk, stekta som fattiga riddare och sedan doppade i honung eller socker.

Resten av veckan bestod av att ta det lugn och ladda upp inför skola igen. Det var ett behövligt lov och det va helt okej väder i slutet och nu kommer det vara riktigt varmt fram över (hade 28° igår..)

På lördag 4/5 börjar Feria här och det är det alla ungdomar ser fram emot. Det är som midsommar fast en hel vecka med bättre väder och mer färg. Men jag drar till Portugal den 7-12/5 med Explorius och är så taggad!! Otur så planerade dem resans samtidigt som Feria, men kommer lyckats njuta av båda. Två månader kvar av äventyret.

Elin

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt studieår utomlands. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.