9:00 30th October 2018

Skolan på Nya Zeeland

I detta inlägg har jag listat 10 saker om skolan i Nya Zeeland och hur den skiljer sig från gymnasiet i Sverige!

1. Skoluniform

I Nya Zeeland har alla skolor skoluniform. Alla uniformer ser olika ut. Min skola är väldigt hårda och stränga med att uniformen ska bäras, medans på andra skolor är det inte lika alls lika strängt.

På min skola är dom även väldigt stränga med att håret ska vara uppsatt och man får inte ha onaturligt färgat hår, man får inte heller ha mer än ett par örhängen och de måste antingen vara silver eller guldfärgade. Men så är det inte på alla skolor.

2. Inga mobiler

Samma sak som med uniformen så beror det på skolan om man får använda mobilen eller inte. På min skola är det totalförbud mot mobiler och hörlurar.

Det är inte bara under lektion tiden detta gäller, utan det är även under raster och lunch. Men som sagt så är det beroende på skolan hur stränga dom är.

3. Inget matrum

Här i Nya Zeeland äter man lunch utomhus. det finns inget speciellt ställe där man ska sitta och äta utan man sätter sig bara var som helst.

Det som också är annorlunda är att man får inte mat från skolan, du tar med dig mat hemifrån eller så finns det så du kan köpa mat.

4. Mr. Mrs. och Ms.

I svenska skolor kallar man lärarna för deras förnamn, det gör man inte i Nya Zeeland. Här säger man Mr. Mrs. och Ms. I början var det väldigt ovant men med tiden blev det enklare.

5. Skolsporter

Någonting som jag tyckte i en början var väldigt annorlunda och ovant var att dom har skollag och inte klubblag som vi har i Sverige. Under skoldagar kan det vara en rugbymatch som är igång och då är hela skolan där och kollar.

6. Man väljer klasser inte program

I Sverige väljer man en gymnasielinje man ska gå. man går oftast den linjen tills man slutar gymnasiet. Men här väljer man 5-6 olika klasser/ämnen som man tar. Efter varje år väljer man nya.

I Sverige har man alla lektioner men en och samma klass, men det har man inte här. Du har olika personer i alla klasser.

7. Skollunch

Det var inte förens jag kom hit som jag inser hur mycket jag saknar skollunchen. Här tar man antingen med sig lunch eller så kan man köpa lunch på skolan. Jag väljer att ta med mig egen mat dels gör att min värdfamilj köper den maten åt mig men också för att den maten dom säljer på skolan inte är så bra.

Men man ska inte ta för givet att familjen kommer köpa mat till lunchen åt dig.

8. Assembly/student leaders

Varje måndag på morgonen och varannan fredag före lunch så har mina skola och många andra skolor i Nya Zeeland assembly. Vad man gör där är olika från gång till gång.

På fredagar håller student leaders i den och då kan det antingen vara price giving eller så pratar dom bara om vad som kommer hända framöver. På måndagar är det rektorn som håller i assemblyn.

9. Skoldagarna är alltid lika långa

I Sverige kan skoldagarna variera från dag till dag. I Nya Zeeland är alla dagar lika långa. man har även samma klasser varje dag men dom är en timme senare efter varje dag som går.

10. Inget CSN

Någonting som vi är väldigt bortskämda med är CSN. Om man vill ha pengar här så får man jobba för det.

Oftast om man har ett jobb i Sverige så är det för att man vill ha mer pengar eller för att man vill komma ut i arbetslivet snabbare. Mina kompisar här jobbar för att de ska ha råd med fritidsaktiviteter.

Anna-Greta

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt studieår utomlands. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.