9:00 09th januari 2019

Jul i Nya Zeeland

Innan jag åkte på mitt utbytesår till Nya Zeeland hade jag en bild av på hur det skulle vara att fira jul i ett annat land. Men det visade sig att det var helt annorlunda än vad jag både är vän med men också vad jag hade förväntat mig.

Mina förväntningar var att vi skulle åka ner till stranden, kolla på solnedgången och äta god mat. Men istället firade vi i min värld familj jul en vecka innan med alla barn och barnbarn. Maten som vi hade var inte alls så som vi brukar ha den hemma i Sverige. Här var det kyckling och pork i köttväg, och till efterrätt hade vi bland annat en Nya Zeelänsk efterrätt som heter

Alla gånger jag har firat jul i Sverige har äter vi mycket sill och skinka, men också det klassiska köttbullar och prinskorvar. Vi lyckades även hitta en affär som säljer glögg, så det var en av mina julklappar.

Det var någonting som jag faktiskt saknade väldigt mycket. För det här året hade jag ingen julkänsla överhuvudtaget. Det var lite som att man vaknade upp en morgon också är det julafton. Men eftersom vi firade en vecka innan gjorde inte vi så mycket på den 25 (det är då man firar jul i NZ) Vi åkte till min värld pappas barn och åt lunch och middag där.

Någonting som gjorde mig väldigt glad var att min värdfamilj föreslog att vi skulle fira jul även den 24. Det gjorde att jag på något sätt kände mig mer som hemma. Det var väldigt roligt att dom ville veta hur vi firar. Men att vi också firade den 25 gjorde att jag fick känna på hur det är att fira jul som dom.

Eftersom Nya Zeeland är det första landet på jorden som får morgon så är det även första landet som får nyår. Då tänkte jag att dom firar så mycket. Men det beror ju helt på familj till familj.

I min familj så åkte vi till Hamilton. Där vi mötte en annan fransk utbytesstudent och vi gick på bio medans mina värdföräldrar gick och åt middag med min local coordinator. När vi sådan kom hem så kollade vi på nedräkningen på Tv:n sen gick vi och på oss. Vi hade inte speciell nyårsmiddag, inga fyrverkerier. Men det gjorde inte så mycket. Det här väldigt häftigt att vara dom första som får nytt år.

Anna-Greta

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt studieår utomlands. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.