9:00 15th May 2018

Skolan i Kanada

Nu tänkte jag förklara hur skolan här i Kanada fungerar då det var någonting som jag undrade över innan jag åkte iväg.

Så hur kan ett vanligt schema se ut då? På en termin tar man 4 olika ämnen och dessa ämnen har man alltså varje dag fast i olika ordning. Mina classes denna termin är: (heh vet att jag har en extremt enkel termin)

A block: Cafeteria
B block: Photography
C block: Dance
D block: Philosophy

Skoldagarna är relativt korta, i min skola börjar jag 8.30 varje morgon och slutar 1.46 måndagar och fredagar och 3.00 tis-tors. Efter det har många någon typ av practice eller club meeting. Jag gick på cheerleading i år och hade träning vissa dagar innan eller efter skolan innan våran säsong tog slut för några veckor sedan.

Jag är även med i skolans dance team så just nu har jag dance rehearsal under lunch, efter skolan och/eller lördagsmorgnar.

Betygssystemet är procent baserat vilket betyder att jag kan få extra poäng genom att typ färglägga någonting och att det är väldigt enkelt att få bra betyg om man bara lämnar in sina uppgifter. Ofta kollar läraren bara efter ink och bryr sig inte ens vad du skrivit på pappret hahah.

I min skola finns en dresscode men ingen bryr sig egentligen så mycket och jag har aldrig blivit dresscoded. Utöver det så klär sig folk väldigt bekvämt. Leggings hörni, leggings överallt. Såklart klär folk upp sig mer ibland men just nu går typ alla runt med leggings och birkenstocks eller flip flops.

School spiriten här är sååå mycket bättre än i Sverige. Vi har ofta olika tävlingar, games, samlingar in the gym osv. Ofta anordnas spirit days som t.ex. Mathletes vs Athletes, Jersey day eller Pajama day. Min skolas färger är grönt och vitt och laget heter Islanders.

Skolans största sporter är nog Lacrosse och Football för killar och Rugby och Soccer för tjejer. Snart startar en grej som heter Gym Riot, då tävlar olika lag mot varandra i en massa roliga tävlingar i idrottshallen och redan nu har lagen olika instagram sidor där de uppmanar att “vote for blue” eller “vote for yellow” osv. Det är väldigt kul faktiskt och gemenskapen blir så mycket bättre än i Sverige!

Skolan här är ju typ som skolan i USA och har fått frågan många gånger om det är som i alla amerikanska filmer och ja och nej. Såklart överdriver filmer ofta men ja skolan ser väldig stereotypisk ut, fotbollskillarna går runt i sina tröjor under football season, vi åker yellow school buses, de har skolmusikaler, en massa sporter och clubs som yearbook osv. Sedan erbjuds så mycket classes som inte erbjuds i sverige som foto, mechanics, drama, cafeteria osv.

Jag älskar skolan här borta och har typ 0 söndagsångest hahah!

Linnéa

Sverige

Linnéa bloggar från British Columbia, Kanada läsåret 2017/18.

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt år i Kanada. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.