9:00 21st januari 2018

Skillnader mellan Sverige & Kanada

Hej! Har nu varit i Kanada i snart fem månader och har märkt en del skillnader mellan Kanada och Sverige, både bra och dåliga men tänkte ta upp några saker som jag gillar med Kanada.

Bättre gemenskap i skolan

Skolan här skiljer sig sjukt mycket från Sveriges. Först och främst har man ju inte en klass, utan man har alla olika lektioner med olika personer vilket jag absolut älskar! Jag har då fyra olika ämnen per termin, så jag får träffa fyra olika grupper av personer om dagen. Sedan har jag cheerleading-träningar innan och efter skolan, dansträningar under lunch och efter skolan osv. Det finns massor av aktiviteter och kul och det är bara så mycket bättre gemenskap i skolan än i Sverige. Alla känner liksom typ alla, eller kanske inte riktigt då det går 1400 elever på min skola men man umgås liksom med fler.

Kanadensarna är socialare

Det visste man ju typ redan men här pratar alla mer med alla i typ alla situationer. Det är liksom inte konstigt om någon främling kommer fram och pratar med en när man väntar på bussen eller för att typ säga hur de gillar ens tröja eller liknande. Med det är det ju även lättare att skaffa nya vänner och lära känna fler.

Alla är så mycket mer laid back

I min skola i Stockholm är det inte ofta man ser folk med mjukiskläder, men här kan man verkligen komma i yoga pants och hoodie varje dag och ingen bryr sig. Leggings hörni, leggings överallt. Såklart klär folk sig i jeans och t-shirt också, men jag är väldigt osäker på om jag sett en enda blus sedan jag kom hit. Det är inte bara kläderna som är mer laid back utan attityden här är bara väldigt west coast, vilket ju kan vara för att jag bor på Kanadas västkust, men, ja, haha, man märker verkligen av det i alla fall.

Det är mer okej att vara sig själv

Inte för att det inte är okej i Sverige men här borta är folk typ mindre dömande. Eller det är bara typ att ingen bryr sig om vad du har på dig, vad du har för intressen osv. Saker som hemma i Stockholm skulle anses “töntiga” eller “annorlunda” är liksom okej här, för det är coolare att bara vara sig själv än att bara vara en i mängden. Här vill man snarare sticka ut. Det här är någonting jag verkligen älskar med Kanada, att man bara kan vara sig själv. Det är kul för här har folk så mycket olika stilar och man umgås liksom inte bara med de som är och ser ut exakt som en själv.

Man märker inte av åldersskillnaden lika mycket

I Sverige känns det som att det lätt blir att man håller sig till sin åldersgrupp, speciellt i skolan. Här, speciellt då lektionerna ofta är blandade, man går på sporter med folk i alla åldrar osv. blir det liksom mer blandat. I början när jag kom hit kunde jag typ inte ens märka skillnaden på en grade 9 och en grade 12. Igen så har det väl med att alla hänger lite mer med alla men ja.

Linnéa

Sverige

Linnéa bloggar från British Columbia, Kanada läsåret 2017/18.

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt år i Kanada. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.